14 oktober: Nattens nyheter

Publicerad

Man med livshotande skador efter skottlossning i Helsingborg

En man i 20-årsåldern vårdas för livshotande skador efter en skottlossning i Närlinda, Helsingborg runt klockan 01. Brottsplatsen är avspärrad i avvaktan på polisens kriminaltekniker. I samma veva larmades polisen om en detonation i centrala Helsingborg.

Skottlossningsärendet är i en intensiv fas och flera utredningsåtgärder vidtas. I nuläget kan polisen inte lämna några vidare kommentarer.

Klockan 01 inkom även ett flertal samtal om en kraftig detonation även den i Helsingborg. Det kan konstateras att en fastighet centralt belägen i staden fått skador som kan sättas i samband med detonationen.

Sant eller falskt: Är etanol sämre för klimatet än fossila bränslen?

Att etanolbilar oftare får motorproblem, är dåligt för klimatet och bidrar till matbrist i den fattiga delen av världen är återkommande påståenden i debatten. Men vad säger egentligen forskningen?

Antalet nyregistrerade etanolbilar har minskat stadigt efter den negativa mediedebatten för tio år sedan, vilket innebar att allt färre bilproducenter satsade på etanolbilar. Det menar Pål Börjesson, professor i miljö- och energisystem vid Lunds tekniska högskola.

Vildsvin invaderar Rom – italienarna gillrar fällor

Vildsvin har blivit en allt vanligare syn på Roms gator de senaste åren. Djuren utgör en fara för både människor och den biologiska mångfalden, och förhoppningen är att utplacerade fällor ska råda bot på problemen.

Vildsvinen saknar naturliga fiender i regionen, vilket gör att populationen växer snabbt. Projektet med fällorna har pågått sedan 2018, och sedan dess har runt 1 000 vildsvin om året fångats in genom metoden.

När ett vildsvin fångats in tas det till ett slakteri för att sedan säljas som kött.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer