17-årig IS-flicka kan överlämnas till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den 17-åriga svenska flickan som gripits i Österrike misstänkt för att vara på väg att ansluta sig till IS, riskerar 10 års fängelse i Österrike. Men enligt en talesperson för statsåklagaren i Wien kommer hon troligen att överlämnas till Sverige inom kort, för att omhändertas av sociala myndigheter.

Flickan från Linköping greps i lördags i Wien, sedan hennes familj varnat polisen om att hon radikaliserats och man misstänkte att hon var på väg till Syrien för att ansluta sig till terrororganisationen IS. I dag förhördes flickan i Wien och hennes mamma kom till Österrike för att bistå utredningen.

– Hon är fortfarande anhållen och förhörs. Hennes mamma är delaktig i utredningen. Vi utreder hennes omgivning och om hon har några kontakter med personer som har terroristbakgrund. Om hon kommer att stanna i fängelse kommer att bestämmas inom de närmaste timmarna, säger Roman Hahslinger, talesperson för den österrikiska polisen till nyhetsbyrån Reuters.

17-åring misstänkt för IS-resa

Förnekar IS-kopplingar

Flickans familj har själva inga kopplingar till Syrien. Flickan själv förnekar kopplingar till IS eller att hon var på väg till Syrien utan hävdar att hon bara skulle besöka vänner i Österrike.

– Men hennes familj har sagt något helt annat till polisen i Sverige och utredningen har hittills visat en annan bild en den flickan har gett, säger Hahslinger.  

Samtidigt vill inte Hahslinger berätta något om vilka bevis som finns. Utredningen har nu överlämnats till åklagarmyndigheten i Wien. Enligt den österrikiska polisen pekar utredningen på att flickan misstänks ha samröre med en terrororganisation, något som enligt TT kan ge henne upp till tio års fängelse i Österrike.

Brottet begicks i Sverige

Men hennes brott har inte begåtts i Österrike utan i Sverige och därför kommer troligen åklagare begära tillstånd att få henne överlämnad till Sverige. Här ska hon i så fall omhändertas av sociala myndigheter, skriver TT.

– De kommande dagarna ska åklagarmyndigheten här tillsammans med det svenska domstolsväsendet besluta om hon ska skickas tillbaka eller inte, säger Patrick Meierhofer, talesperson för österrikiska polisen till TT.

Först måste dock Sverige utfärda en europeisk häktningsorder, vilket inte skett ännu enligt åklagarmyndigheten i Wien, skriver Sveriges radio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

17-åring misstänkt för IS-resa

Mer i ämnet