Foto: SVT

Ett års fängelse för 17-åriga svenskan i Wien

Uppdaterad
Publicerad

Den 17-åriga flicka som greps i Österrike i december döms skyldig för att ha varit på väg att ansluta sig till terroroganisationen IS. Linköpingsflickan döms till ett års fängelse, men det är en villkorlig dom vilket gör att hon släpps i dag och kan återvända till Sverige.

17-åriga flickan döms alltså till tolv månaders fängelse. Men domen innebär en elva månaders villkorlig dom då hon redan bedöms ha avtjänat en månad i fängelse. Flickan släpps i dag, men rätten i Wien finner henne skyldig till att ha anslutit sig till en terrororganisation.

Om flickan begår något brott inom tre månader tvingas hon avtjäna fängelsestraffet. Rätten förklarar domen med att man inte tror på att hon bara ville träffa väninnor i Wien, vilket hon haft som förklaring, utan man är övertygad om att hon ville till Syrien. Detta är en kriminell handling i Österrike. Därav straffet på ett års fängelse, varav elva månader villkorligt.

”De värsta tiden i mitt liv”

– Det har varit den värsta tiden i mitt liv. Nu vill jag bara åka hem, säger den dömda 17-åriga flickan till dn.se.

– Jag kommer aldrig mer spara sådana här bilder och prata med sådana här människor. Det har gett mig så mycket problem, säger hon efter att domen fallit.

Får åka till Sverige

Flickan kan överklaga domen om hon vill, men det förklarade försvarssidan att man inte kommer göra. Att hon nu är villkorligt dömd innebär att flickan får åka till Sverige igen.

– Jag är glad att min klient sätts på fri fot, det var målet, säger 17-åringens advokat Wolfgang Blaschitz till TT efter domen.

– Min klient är lycklig över att få lämna Österrike.

När det väl stod klart att det blev fällande dom uttryckte flickans pappa glädje över att dottern inte behöver sitta av straffet i Österrike, utan att hon är fri att åka hem.

-– Jag har hennes pass i fickan, säger han och pekar på jackfickan.

Flickan kommer att åka hem i sällskap av svensk polis och hon kommer inte att få följa med föräldrarna hem. I stället tas hon till ett behandlingshem för ”avprogrammering”.

– Hon har ju hjärntvättats med ideologi kan man säga, säger pappan.

Domarens kritik mot Sverige

Advokaten tycker fortfarande att rätten har haft för lite på fötterna och anser inte att det var rätt att döma flickan för att ha försökt att ansluta sig till IS. Domaren kunde inte undanhålla sig kritik mot svensk lagstiftning när han meddelade domen.

– Jag förstår inte att det inte är straffbart överallt. Man måste ändå kunna göra något när en ung människa säger att ”nu åker jag till Syrien”., sade han.

Från den 1 april blir terrorresor kriminella i Sverige. När flickan kommer hem till Sverige ska socialtjänsten utreda vilket stöd hon och hennes familj behöver.

– Vi följer den plan vi har. Socialtjänsten kommer att ge henne det stöd och den hjälp vi kan ge. Det vi önskar är att hon kan komma hem så snabbt som möjligt efter det här, och det finns väl en förberedelse för det också, säger Elisabeth Gustafsson (S), ordförande i socialnämnden i Linköping.

Förekommer i annan brottsutredning

Vad det handlar om för stöd kan hon inte svara på nu. Elisabeth Gustafsson säger till TT att man inte kan slå fast detta förrän man gjort en utredning, och den som blir ansvarig handläggare har träffat henne och hennes familj.

Spelar det någon roll att hon fällts för brott i ett annat land?

– Nej, hon är ju inte dömd för någonting i Sverige, säger Elisabeth Gustafsson

Samtidigt pågår en brottsutredning i Sverige mot henne som rör misstankar om människohandel för krigstjänst. Det handlar alltså inte om misstankar om anslutning till en terrororganisation – vilket i nuläget inte är straffbart i Sverige.

Satt ensam mitt i rättssalen

Rättegången inleddes i Wien under förmiddagen med att åklagaren läste upp vad flickan anklagats för. Ensam på en stol, mitt i rättsalen, satt den 17-åriga svenskan vänd mot rättens fem ledamöter. Hon vidhöll inför rätten att hon inte anser sig vara skyldig.

Flickans beslagtagna mobiltelefon var det som utgjorde åklagarens främsta bevismaterial i rätten. I telefonen finns bilder på avrättningar utförda av IS. Där finns också kontakter och chatthistorik, där 17-åringen bland annat gläds över terrordåden i Paris:

”Om du inte kan känna glädje för denna stora seger, är du skenhelig i ditt hjärta”, skriver hon.

Helt oskyldig enligt advokaten

Som väntat anförde flickans advokat att åklagarens bevisning inte räcker för att slå fast att flickan varit medlem i en terrororganisation.

– Tanken är fri, sade advokaten i rätten om det som flickan skrivit.

Men enligt domen, som annonserades strax före lunchtid på torsdagen, slår man alltså fast att den 17-åriga flickan haft för avsikt att ansluta sig till terrororganisationen IS. I rättssalen under förmiddagen vidhöll den 17-åriga svenskan att detta inte varit syftet med att åka till den österrikiska huvudstaden i december 2015.

– Jag skulle träffa tre andra tjejer, men när jag kom hit ville jag åka hem igen, sade hon.

Tjejerna hade hon fått kontakt med på Twitter och de hade gjort upp om att träffas i Wien. I övrigt var Linköpingsflickan mycket fåordig i rätten, domaren fick via en svensk tolk truga henne till att svara. Till slut sade 17-åringen att hon inte vill svara på några frågor.

Sade ”I have no bomb” vid gripandet

Domaren gick sedan igenom vad som hände när flickan greps på järnvägsstationen Westbanhof i Wien, den 6 december 2015. Hon sade ”I have no bomb” när hon greps, berättade domaren i rättssalen.

Flickan tog sig med buss och tåg via Köpenhamn och Hamburg till Wien. När hon greps hade hon 2.000 kronor i kontanter på sig.

En bit in i torsdagens rättegången förpassades den 17-åriga flickan till en bänk vid sidan av, detta eftersom hon inte ville svara på några fler frågor.

Efter detta läste domaren högt ur polisförhör och långa utdrag från vad flickan har skrivit i olika chattar, sådant som åklagaren anser stödjer att hon tillhör en terrororganisation. Allt detta genomfördes på tyska, ett språk som flickan inte förstår.

  • I början av december slår flickans föräldrar larm. Hemma i Linköping misstänker de att dottern har radikaliserats och rest i väg för att ansluta sig till terrororganisationen IS.
  • Den 6 december 2015 grips flickan på järnvägsstationen Westbanhof i Wien, misstänt för att vara på väg till Syrien med avsikt att stödja och ansluta sig till IS.
  • Att delta i en terrororganisation är straffbart i Österrike, misstankarna mot flickan och kontakter med svensk polis gjorde att flickan greps. I Sverige är det inte straffbart att vara medlem eller delta i en terrororganisation, något som väntas förändras när en ny lag träder i kraft senare under våren 2016.
  • Den 18 februari 2016 togs fallet med den 17-åriga flickan från Linköping upp i rätten i Wien. Efter några timmars förhandlingar kom den fällande domen – tolv månaders fängelse, men elva av dessa blir villkorlig dom. Detta innebär att flickan döms att avtjäna en månad i fängelse, vilket hon redan gjort som häktad i Österrike. Hon släpps således fri att åka tillbaka till Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

17-åring misstänkt för IS-resa

Mer i ämnet