Foto: (Grafik) SVT Design

17 poliser anmäls för brott – varje dag

Uppdaterad
Publicerad

Förra året polisanmälde 6.212 poliser för olika typer av brott. Det är en minskning i antalet anmälningar, men samtidigt togs fler fall hela vägen till åklagare.

Under 2013 kom 6.212 anmälningar in till Rikspolisstyrelsens avdelning för interna utredningar, IU, skriver Rikspolisstyrelsen (RPS) på polisen.se.

Det är en minskning i antalet anmälningar med ungefär 600 fall från året innan. Men antalet fall som fördes till åklagare ökade med 44 procent, från 93 till 134 stycken. Förundersökningar startades i 1.831 fall.

Tjänstefel var den i särklass vanligaste anmälningspunkten, med 4157 ärenden, och anmälningarna kom ofta efter gripanden och trafikkontroller, skriver RPS. Efter det kommer misshandel (841 fall), och stöld eller snatteri (256). 15 procent av anmälningarna kommer från polisen själv.

– Det visar att polisen inte sopar saker under mattan, utan anmäler och låter åklagare ta ställning, säger Polisöverintendent Stefan Carp på IU.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer