Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i videon hur opinionsläget ser ut i maj, och i vilka län skillnaderna mellan blocken är som störst. Foto: Jonas Ekströmer/TT, SVT

SVT/Verian: Oppositionen i fortsatt ledning – men i dessa län har Tidöpartierna övertag

Publicerad

Oppositionen har fortsatt ett övertag mot Tidöpartierna i väljarstöd, visar SVT/Verians väljarbarometer för maj månad. Sverigedemokraterna är återigen näst största parti och en svag uppgång syns för Miljöpartiet även om ökningen inte är statistiskt säkerställd jämfört med april.

Om det vore riksdagsval idag skulle oppositionen få 51,6 procent av rösterna och Tidöpartierna 46,2 procent, visar den senaste väljarbarometern från Verian för maj månad. Nivåerna mellan de båda blocken har varit stabila det senaste halvåret även om Tidöpartierna knappat in något.

Opinionsläget för maj månad. Inga förändringar för enskilda partier jämfört med förra månaden är statistiskt säkerställda. Foto: SVT
väljarbarometer

Miljöpartiets högsta notering sedan valet

Bland riksdagspartierna finns inga partier med en statistiskt säkerställd förändring i väljarbarometern jämfört med månaden innan. Miljöpartiet får ett väljarstöd på 5,1 procent i maj, vilket är den högsta siffran för Miljöpartiet sedan valet 2022. Jämfört med april ökade partiet med +0,6 procentenheter.

– Miljöpartiet har ett mer gynnsamt läge i opinionen och ligger för första på länge signifikant över riksdagsspärren. Valet av Amanda Lind gjordes med bred uppslutning samtidigt som EU-valet ser ut att lyfta klimatfrågan, säger Per Söderpalm, opinionsansvarig på Verian.

Trendbrott för Moderaterna

I vårens mätningar har Moderaterna successivt ökat sitt väljarstöd. I april var väljarstödet uppe på 20,5 procent, men nu är trenden bruten och Moderaterna backar i maj till 18,9 procent.

– Moderaternas uppgång i opinionen fortsätter inte. Det är kanske inte så förvånande med tanke på den kritik som partiet fått kopplat till lagen om ny könstillhörighet och händelserna kring Anna Kinberg Batra, säger Per Söderpalm.

Sverigedemokraterna återigen näst största partiet

Till skillnad från Moderaterna som backar i senaste mätningen ökar väljarstödet för Sverigedemokraterna, som ökat med +0,7 procentenheter sedan förra månaden.

– Att gängkriminaliteten åter är i fokus kan vara en anledning till att Sverigedemokraterna återigen ökar. Vi såg en liknande utveckling förra hösten då våldsvågen dominerade det politiska samtalet, säger Per Söderpalm, opinionsansvarig på Verian.

Se i videon hur blockskillnaderna mellan oppositionen och Tidöpartierna ser ut i länen, och var skillnaden är som störst.

BLOCKSKILLNADEN I SVERIGES LÄN

 • Dalarnas län: Oppositionen 54,3%. Tidöpartierna 40,8%.
 • Gävleborgs län: Oppositionen 50,3%. Tidöpartierna 46,7%.
 • Hallands län: Oppositionen 52,2%. Tidöpartierna 46,4%.
 • Jönköpings län: Oppositionen 37,7%. Tidöpartierna 60,1%.
 • Kalmar län: Oppositionen 50,7%. Tidöpartierna 45,7%.
 • Norrbottens län: Oppositionen 61,3%. Tidöpartierna 38,7%.
 • Skåne län: Oppositionen 43,5%. Tidöpartierna 54,5%.
 • Stockholms län: Oppositionen 48,2%. Tidöpartierna 49,7%.
 • Södermanlands län: Oppositionen 48,3%. Tidöpartierna 51,7%.
 • Uppsala län: Oppositionen 61,4%. Tidöpartierna 36,5%.
 • Värmlands län: Oppositionen 59,8%. Tidöpartierna 36,8%.
 • Västerbottens län: Oppositionen 75,2%. Tidöpartierna 23,9%.
 • Västernorrlands län: Oppositionen 69,6%. Tidöpartierna 30,4%.
 • Västmanlands län: Oppositionen 38,9%. Tidöpartierna 59,3%.
 • Västra Götalands län: Oppositionen 50,8%. Tidöpartierna 46,7%.
 • Örebro län: Oppositionen 57,9%. Tidöpartierna 41,7%.
 • Östergötlands län: Oppositionen 50%. Tidöpartierna 50%.

Blekinge, Kronoberg, Gotland och Jämtlands län ej redovisade på grund av för få intervjuer. Mätperiod: 25 mars till 5 maj 2024.

Källa: Verian

SÅ HÄR GÖRS VÄLJARBAROMETERN

Verians väljarbarometer baseras på cirka 3 000 genomförda intervjuer med personer i Sifo-panelen – en panel som rekryteras via slumpmässiga riksrepresentativa urval. Panelen består av cirka 85 000 deltagare. Urvalet sker i åldrarna 18-84 år. Undersökningen kompletteras med telefonintervjuer med personer i åldrarna 85 år och uppåt.

Frågan som ställs är: ”Vilket parti skulle du rösta på om det vore val i dag?”

Svarsfrekvensen i väljarbarometern ligger kring 40 procent. De svarande kontrolleras så att de är representativa för olika demografiska grupper som kön, ålder, region, utbildning och partisympati i föregående val.

Maj månads väljarbarometer genomfördes mellan 22 april och 5 maj 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

väljarbarometer

Mer i ämnet