Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Moderaternas partisekreterare Karin Enström (M) tror att det ökade väljarstödet beror på att regeringen vänt negativa trender. Foto: Jessica Gow/TT

SVT/Verian: Stödet för Moderaterna ökar

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna går framåt och skillnaden mellan de politiska blocken är nu nere på sin lägsta nivå sedan oktober 2022. Detta visar SVT/Verians senaste väljarbarometer.

– Det som är intressant är att det börjar röra på sig efter ett par månader med stiltje. Moderaterna ökar tydligt samtidigt som vi ser att skillnaden mellan blocken har minskat ytterligare. Om ett par procent av väljarna byter sida är det helt jämnt, säger Per Söderpalm som är opinionsansvarig på Verian.

Moderaternas uppgång är den enda månadsförändringen som är statistiskt säkerställd. Socialdemokraternas tappar nästan lika mycket som Moderaterna ökar, men den förändringen är inte helt statistiskt säkerställd.

Över tid har ändå Socialdemokraterna tappat och framför allt har oppositionens övertag minskat kraftigt sedan förra sommaren.

S: Stödet är fortsatt starkt

– Jag kan ändå konstatera att stödet får vårt parti är fortsatt starkt. Vi ligger högre än vårt valresultat och jag är helt övertygad om att vi kommer att fortsätta ligga på höga nivåer och jag hoppas så klart att vi även ökar framgent, säger Tobias Baudin (S), som är Socialdemokraternas partisekreterare.

Sammantaget är den här väljarbarometern särskilt positiv för Moderaterna, även om Sverigedemokraterna ser ut att vara fortsatt större.

– Jag tror att det är så att väljarna nu ser att vi levererar. Vi lovade att få ordning på Sverige och nu börjar väljarna se effekterna av de reformer och de beslut som regeringen har fattat, säger Karin Enström (M), som är Moderaternas partisekreterare.

Opionsläget. Väljarbarometern från Verian visar en helt säker förändring jämfört med föregående månad; att Moderaterna tar ett kliv upp i väljarstöd. Foto: SVT grafik.

SÅ GJORDES UNDERSÖKNINGEN

Verians väljarbarometer baseras på cirka 3 000 genomförda intervjuer med personer i Sifo-panelen – en panel som rekryteras via slumpmässiga riksrepresentativa urval. Panelen består av cirka 85 000 deltagare. Urvalet sker i åldrarna 18-84 år. Undersökningen kompletteras med telefonintervjuer med personer i åldrarna 85 år och uppåt.

Frågan som ställs är: ”Vilket parti skulle du rösta på om det vore val i dag?”

Deltagarfrekvensen i väljarbarometern ligger kring 40 procent. De svarande kontrolleras så att de är representativa för olika demografiska grupper som kön, ålder, region, utbildning och partisympati i föregående val.

Mars månads väljarbarometer genomfördes under dessa datum: 19 februari – 3 mars

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.