Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under en klimataktion framför Riksdagshuset i Stockholm lyftes Greta Thunberg bort av polis. Nu har hon dömts för ohörsamhet mot ordningsmakten. Foto: Iman Tahbaz/SVT

Blockerade riksdagen – Greta Thunberg döms

Uppdaterad
Publicerad

Klimataktivisten Greta Thunberg döms för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten, meddelar Stockholms tingsrätt. Hon döms till 120 dagsböter á 50 kronor.

Det var den 12 mars som Greta Thunberg och andra aktivister satt utanför entrén till riksdagen i samband med en klimataktion. Polisen bad gruppen flytta på sig, men fick till slut lyfta bort henne och sex andra personer från platsen.

Samma sak hände igen den 14 mars. Greta Thunberg nekar till anklagelserna. Hon har tidigare dömts två gånger till dagsböter, för samma brott.

I rätten visar åklagaren en video där det syns hur aktivisterna sitter runt riksdagen. Det hörs en polis som informerar om att de måste flytta på sig, vilket några också gör medan andra väljer att sitta kvar.

Thunberg hävdar nödläge

Rättens ordförande frågar Greta Thunberg om hon satt kvar.

– Det stämmer att jag hörde befallningen och satt kvar, säger hon i förhöret i rätten.

Rättens ordförande frågar då varför hon i så fall nekar till brott.

– För att det var ett nödläge och det är fortfarande ett nödläge. Och i ett nödläge har vi alla en skyldighet att agera, säger hon.

Senast i början av april frihetsberövades hon tillsammans med andra aktivister från Extinction rebellion i Nederländerna. Det var i samband med att de blockerade en huvudgata i Haag, i protest mot subventioner för fossilindustrin. Ingen blev då misstänkt för brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.