Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Greta Thunberg i intervjun i Aktuellt: ”Att protestera och göra sin röst hörd är en fundamental del av demokratin” Foto: Aktuellt

Thunberg om aktionerna vid riksdagen: ”Provat allt – vad ska vi göra?”

Uppdaterad
Publicerad

Greta Thunberg har vid flera tillfällen burits bort av polisen efter att ha blockerat ingångarna till riksdagen. Kritiker menar att klimataktivisten skulle kunna påverka mer om hon i stället engagerade sig partipolitiskt, men den idén avfärdar Greta Thunberg i Aktuellt.

Thunberg menar att klimatrörelsen har testat allt för att få genomslag, och att aktionerna vid riksdagen är den sista utvägen för att nå fram.

– Det politikerna ägnar sig åt nu leder till ökade utsläpp och ökad förstörelse. Det är det vi stör. Men också, vad ska vi annars göra? säger hon i Aktuellt.

Trots känslan av maktlöshet är Greta Thunberg fast besluten att inte engagera sig partipolitiskt, apropå SSU:s ordförande Lisa Nåbos inlägg på X:

”Vill man påverka klimatpolitiken på riktigt borde man satsa på att också sitta i riksdagen och inte bara utanför”.

Thunberg tror att hon gör mer nytta som aktivist än politiker.

– Jag känner inte att jag har den hybrisen, att jag tror att jag till skillnad från alla andra skulle kunna ändra saker inifrån.

Kritiserats för att missbruka klimatrörelsen

Greta Thunberg och hennes rörelse fick stark kritik för ett inlägg där de uppmanade solidaritet med Gaza utan att nämna de israeliska offren från den 7 oktober-attacken.

– Anledningen till varför vi är klimaträttviseaktivister är för att vi bryr oss om människor, för att vi vill minska och minimera mänskligt lidande oavsett om det lidandet orsakas av klimatkris, krig eller förtryck.

Thunberg har även kritiserats för att missbruka klimatrörelsen. Men hon tror inte att ställningstagandet kommer att äventyra framtida engagemang i klimatfrågan.

– Jag och Fridays for future har inte breddat oss. Vi har varit tydliga från första början att vi är en rörelse för rättvisa och vi har stått upp för olika förtryckta folkgrupper och olika länder som drabbas av krig och andra kriser, det är självklart.

Se hela intervjun nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.