Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om förändringarna i SVT/Verians junimätning där oppositionen fortsätter ha ett övertag gentemot Tidöpartierna. Foto: Caisa Rasmussen / TT

SVT/Verian: Efter EU-valet – KD ökar i opinionen

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna ser ut att ha vind i seglen. SVT/Verians senaste opinionsundersökning visar en statistisk säkerställd uppgång för partiet jämfört med månaden innan. Siffran är partiets bästa sedan november 2022.

För bara en vecka sedan publicerade SCB en opinionsundersökning som visade att KD har ett väljarstöd på 2,8 procent, den sämsta siffran någonsin i en SCB-mätning. SVT/Verians senaste mätning visar istället att partiet får 4,6 procent.

– Vår junimätning är en av de första som omfattar både sista veckan i valrörelsen och en hel vecka efter valet. Det skiljer Verians mätning från andra opinionsundersökningar som släppts den senaste tiden, säger Per Söderpalm, opinionsansvarig på Verian.

väljarbarometer

KD:s ökning med 1,1 procentenheter är en statistisk säkerställd förändring jämfört med maj månads mätning från SVT/Verian. Då fick KD 3,5 procent.

KD har den enda statistiskt säkerställd förändringen jämfört med majmätningen. Foto: SVT Grafik

Liberalerna fortsatt under spärren

Liberalernas överlevnad i Europaparlamentet återspeglar inte opinionssiffrorna inför riksdagsvalet. Partiet får 3,3 procent.

– Det är den 19:e mätningen i rad som partiet ligger under fyra procent, konstaterar Per Söderpalm.

Sedan Amanda Lind tog över som språkrör och EU-valrörelsen drog igång har Miljöpartiet ökat sitt stöd inför riksdagsvalet. I juni fick partiet 5,6 procent, en signifikant uppgång sedan april då partiet fick 4,5 procent.

Vänsterpartiet får 8,5 procent, en ökning med 1,7 procentenheter jämfört med riksdagsvalet 2022.

S och SD

Både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna har under 2024 tappat i väljarstöd.

S får i juni 32,7 procent, vilket är den lägsta noteringen sedan efter valet 2022.

SD får 18,9 procent av väljarstödet vilket är partiets lägsta siffra sedan augusti 2023.

M och C

Centerpartiet har under årets samtliga mätningar pendlat mellan 4,0 till 4,5 procent av väljarstödet. I junimätningen får partiet 5,4 procent.

Moderaterna får 19,1 procent, en siffra som är oförändrad jämfört med resultatet av riksdagsvalet 2022.

Oppositionen större än Tidöpartierna

I denna mätning samlar Tidöpartierna (M, KD, L och SD) 45,7 procent av det samlade väljarstödet.

Oppositionen (S, MP, V och C) får 52,2 procent. Differensen på 2,1 procentenhet ger väljarna till partier som inte sitter i riksdagen.

SÅ HÄR GÖRS UNDERSÖKNINGEN:

Verians väljarbarometer baseras på cirka 3 000 genomförda intervjuer med personer i Sifo-panelen – en panel som rekryteras via slumpmässiga riksrepresentativa urval. Panelen består av cirka 85 000 deltagare. Urvalet sker i åldrarna 18-84 år. Undersökningen kompletteras med telefonintervjuer med personer i åldrarna 85 år och uppåt.

Frågan som ställs är: ”Vilket parti skulle du rösta på om det vore val i dag?”

Svarsfrekvensen i väljarbarometern ligger kring 40 procent. De svarande kontrolleras så att de är representativa för olika demografiska grupper som kön, ålder, region, utbildning och partisympati i föregående val.

Juni månads väljarbarometer genomfördes under dessa datum: 3 juni – 16 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

väljarbarometer

Mer i ämnet