Foto: Scanpix

21-åring anmäler toppmoderat för sexbrott

Uppdaterad
Publicerad

Gunnar Axén, ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, har polisanmälts för sexuellt ofredande – av en 21-årig MUF-kvinna.

Notera: Förundersökningen mot Gunnar Axén lades ner 2013-11-18 då det saknades bevisning i frågan.

Enligt uppgift till SVT har den moderate riksdagsledamoten Gunnar Axen anmälts av en 21-årig kvinna som är aktiv i partiet och medlem i Moderata ungdomsförbundet, MUF.

Falllet ligger nu hos chefsåklagare Mats Ericsson vid Riksenheten för polismål i Malmö. Han säger till SVT att han inom kort kommer att besluta om förundersökning ska inledas. Han säger också att ”tröskeln är ganska låg” vilket innebär att det sannolikt blir en förundersökning.

Händelsen som anmälts inträffade under en partiaktivitet. Moderaterna ser allvarligt på det inträffade.

– Vi har fått info om att en ledamot polisanmälts. Det ser vi mycket allvarligt på. Detta är nu en fråga för de rättsvårdande myndigheterna. Ledamoten har inte blivit delgiven misstanke om brott, säger Anna Kinberg Batra, gruppledare för Moderaterna, till SVT Nyheter.

”Avvisar anklagelsen”

SVT Nyheter har utan resultat försökt nå Gunnar Axén, som dock har valt att lämna en skriftlig kommentar till TT.

”Jag avvisar den aktuella anklagelsen och konstaterar vidare att jag inte är delgiven misstanke om brott. Jag välkomnar att anmälan utreds och under tiden har jag inga andra kommentarer”, skriver Axén i ett mejl till nyhetsbyrån.

Gunnar Axén meddelade i går på Facebook att han inte ställer upp för omval till riksdagen.

”Efter en lång tid av överväganden har jag kommit till slutsatsen att det är dags att gå vidare till nya utmaningar och därför meddelat vår nomineringskommitté att jag kommer avstå från att kandidera för omval”, skriver han.

Chefsåklagaren har fått in anmälan

Någon förundersökning har ännu inte inletts mot Gunnar Axen och ingen åklagare har ännu tilldelats målet.

Mats Åhlund, chefåklagare för Riksenheten för polismål, som håller i ärendet, bekräftar för Expressen att en anmälan kommit in. Ärendet landade på hans bord strax efter klockan fyra i eftermiddag, enligt tidningen.

– Jag kan säga att det finns en del material i detta och det mesta är det sekretess på. Men jag kan bekräfta att vi har fått in en anmälan som är rubricerad som sexuellt ofredande, säger han till tidningen.

Gunnar Axén har suttit i riksdagen sedan 1998 och kommer från Norrköping. Han är ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott och även ordförande i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen.

SVT uppgav tidigare att den berörda unga kvinnan var 18 år. Det har nu visat sig att hon är 21 år. SVT beklagar den felaktiga uppgiften.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Toppmoderat anmäld för sexbrott

Mer i ämnet