Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: TT

20-tal fall av misstänkta övergrepp och trakasserier inom Moderaterna

Uppdaterad
Publicerad

Omkring ett tjugotal fall av misstänkta övergrepp och trakasserier har framkommit inom Moderaterna under kampanjen metoo.

– Vi har kontaktat de kvinnor som varit utsatta för någon form av övergrepp eller trakasserier och som berättat att det skett inom Moderaterna, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson till Expressen.

Flera branscher har under hösten vittnat om övergrepp och trakasserier. 1.300 kvinnor inom politiken har skrivit på uppropet #imaktenskorridorer. Bland dem finns riksdagsledamöter, ministrar, EU-parlamentariker och ungdomsförbundstoppar. Efter det har en rad fall uppmärksammats inom olika partier.

Inom Moderaterna har ett tjugotal misstänkta fall av övergrepp och trakasserier framkommit under hösten, rapporterar Expressen. Så vitt partiledaren Ulf Kristersson vet har ingen polisanmälan gjorts.

Kampanjen #MeToo

– Ett antal av de som skrivit som skrev under uppropet, har beskrivit att det som skett har skett inom Moderaterna. Samtliga av dessa, jag tror att det är ett tjugotal personer, har vi kontaktat och frågat om de vill gå vidare, om de vill att vi ska göra något eller hjälpa till, säger Ulf Kristersson till Expressen.

Ulf Kristersson har kontaktat alla de 200 kvinnor inom Moderaterna som skrev på uppropet #imaktenskorridorer. Dessutom har en särskild arbetsgrupp tillsatts för att jobba med värdegrunden i partiet.

SVT Nyheter har sökt Moderaterna för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet