– Jag har känt att det är roligt att hjälpa människor och det är kul att finnas där och vara till hjälp, säger Andreas Barabas. Foto: SVT

200 nya sjuksköterskor på väg

Uppdaterad
Publicerad

Trots täta larm om tuffa arbetsförhållanden inom vården är sjuksköterskeutbildningen på högskolan i Halmstad populär. Sammanlagt tar högskolan in 200 nya studenter per läsår.

– Är man sjuksköterska blir man aldrig arbetslös, säger Maria Mirskay som är lärare på högskolan.

Högskolan i Halmstad tar det här läsåret in 200 nya sjuksköterskestudenter, 50 i Halmstad och 50 i Varberg, per termin.

Maria Mirskaya är lärare för utbildningen och är inte förvånad över att många söker sig till yrket trots att det ofta beskrivs som tufft.

Val 2018 – #dinröst

– De känner kanske att det är ett samhällsviktigt yrke och har man sjuksköterske-profession blir man aldrig arbetslös, säger Maria Mirskaya, som är lärare på högskolan.

”Vill vara med och förändra”

Vi besökte studenterna i Halmstad under en dag när praktisk undervisning stod på schemat där de bland annat fick öva på att mäta blodtryck och ta blodprover.

Andreas Barabas och Alexandra Rosborg är två av studenterna som precis börjat.

– Jag har känt att det är roligt att hjälpa människor och det är kul att finnas där och vara till hjälp, säger Andreas Barabas.

– Anledningen till att jag vill plugga är för att göra en förändring. Man läser mycket om sjukvården idag, både positiva och negativa saker, och jag vill vara med och förändra det, säger Alexandra Rosborg.

Blir en valfråga

Vi har tidigare berättat att kostnaderna för inhyrda läkare och sjuksköterskor inom Region Halland uppgick till nära 170 miljoner kronor 2017 vilket var en ökning med 20 procent jämfört med 2016. Inför regionsvalet 2018 kan därför en viktig fråga bli väntetiderna på vårdcentralerna men också frågan om bemanningspersonal och behovet av just fler sjuksköterskor.

– Att vi inte har egen personal innebär både kvalitetsbrister och i längden en fara för att upprätthålla den högkvalitet som Halland har, sade Mikaela Waltersson (M), tillträdande ordförande i regionstyrelsen till SVT Nyheter Halland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet