”Lundin Petroleum bakom 10.000 människors död”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Lundin Petroleum AB, och det konsortium som bolaget ingick i, var delaktiga i krigsbrott och brott mot mänskligheten i Sudan. Det hävdar frivilligorganisationer i en ny rapport.

Enligt rapporten bidrog konsortiet indirekt till fördrivningen av närmare 200.000 människor och fler än 10.000 människors död under senare delen av 1990-talet och de första åren av 2000-talet.

I samarbete med milis

Bakgrunden är att 10.000 människor dödades och nära 200.000 tvingades på flykt i södra Sudan under 1997-2003. Sudanesiska soldater i samarbete med milis angrep och jagade bort civilbefolkningen i områden för att bolagen skulle kunna utvinna olja, enligt rapporten som ett 50-tal frivilligorganisationer i European Coalition on Oil in Sudan står bakom.

En av rapportförfattarna, Egbert Wesserlink, betonar att Lundin Petroleum inte utfört de misstänkta övergreppen. Enligt honom hyrde man i stället in sudanesiska officerare.

Oljebolagen Petronas och OMV var Lundins samarbetspartner i Sudan, och i rapporten hävdas att företagen tidigt fick hjälp av sudanesiska armén och regeringstrogna miliser för att bekämpa andra milisgrupper som försökte stoppa oljeutvinningen.

”Förde med sig våldet”

-De förde med sig våldet och de förstörde liv och ekonomi för de människor som arbetade där, säger Egbert Wesselink på European Coalition on Oil in Sudan

-Vi har analyserat satellitbilder som visar att Lundins oljeutvinning tvingade bort de boende. Upp till 80 procent av jordbruksmarkerna var övergivna när Lundin Oil lämnade området.

Lundin Oil tillbakavisar anklagelserna i ett mail till rapportförfattarna och hävdar att bolaget följt lokala och internationella lagar.

Bildt vill inte kommentera

Carl Bildt, som var ledamot i Lundin Oils styrelse, dåvarande Svenska Lundin Petroleum AB, under den aktuella tiden fram till dess att han blev utrikesminister 2006, vill inte kommentera rapporten med hänvisning till ”att den riktar sig mot den svenska regeringen och inte mot Carl Bildts roll”.

-Vi kommenterar eventuella anklagelser mot regeringen, ingenting om utrikesministern, säger Irena Busic, som är Carl Bildts pressekreterare

-Det här utreddes redan av förra regeringen för tio år sedan och det tillbakavisades redan då att svenska regeringen skulle ha någon skyldighet. Det verkar inte finnas något nytt i den här rapporten.

”Vi bidrog till fred”

I ett öppet brev till aktieägarna på Lundin Petroleums hemsida skriver styrelseordföranden Ian Lundin att rapporten inte innehåller några nya bevis för att företaget skulle ha begått några brott mot mänskligheten.

Enligt Lundin upprepar rapporten bara insinuationer och falska anklagelser från en tidigare rapport och alla anklagelser tillbakavisas.

-Vi är säkra på att våra aktiviteter bidrog till fred och utveckling i Sudan, skriver Lundin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer