Svårt att ingripa mot trötta piloter

Uppdaterad
Publicerad

Trötta och sjuka piloter med dåliga kontrakt utgör en livsfara för svenska resenärer, varnar anställda vid lågprisbolag. Men Transportstyrelsen, som ansvarar för säkerheten i luften, har inga verktyg för att tackla problemet.

Flera av lågprisbolaget Ryanairs piloter har larmat om att tuffa arbetsvillkor utgör en fara för säkerheten. En stor del av piloterna arbetar som kontraktsanställda, något som gör att de känner sig pressade att ständigt leverera, kunde SVT avslöja i söndags.

-Anställningar som inte är riktiga anställningar är ingen bra grogrund för flygsäkerhet. Det leder till att piloterna inte vågar påtala missförhållanden eller ställa in flyg när de borde det, säger Bo Säbb, ordförande i flygsäkerhetskommittén hos Svensk Pilotförening, till TT.

SVT granskar Ryanair

”Långsiktiga kontrakt”

Även lågprisbolaget Norwegian använder sig av kontraktsanställda piloter, och tittar på möjligheten att anställa ännu fler. I norska medier kritiseras bolaget av Norsk Flygerforbund som menar att Norwegian närmar sig samma omtvistade anställningsförhållanden som Ryanair.

-Våra bemanningsanställda ska inte behöva känna sig oroliga. De har kontrakt där vi ser en långsiktighet för dem, säger Åsa Larsson, informationschef på Norwegian.

Bo Säbb på Svensk Pilotförening är kritisk till Transportstyrelsen, som är ytterst ansvarig för säker luftfart. Myndigheten måste granska enskilda flygbolag och ta ett helhetsgrepp runt anställningsvillkoren, anser han.

Rädda piloter

-De reagerar bara om det kommer in rapporter om fel. Men piloterna vågar inte rapportera eftersom de är rädda för repressalier. Inget kommer att hända förrän någon ramlar ner ordentligt.

Enligt Transportstyrelsen saknas dock lagar som berör bemanningsanställda piloters anställningsvillkor.

-Regelverken vi tillämpar går inte in på sådana saker. Det beror väl på att det är ett relativt nytt fenomen. De krav vi ställer är att piloterna måste ha bindande avtal, antingen genom anställning eller via bemanningsföretag, säger Christer Ullvetter, sakkunnig på Transportstyrelsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Ryanair

Mer i ämnet