American Airlines-planet kördes på bakifrån, och krocken slet av en del av vingen. Foto: CIAIAC

Flög med skadade vingar

Uppdaterad
Publicerad

Planet från Ryanair krockade med ett plan från American airlines på flygplatsen i Barcelona. Trots det lyfte båda planen och flög flera rutter.

Det var i april som ett av flygbolaget Ryanairs plan, en Boeing 737-800, krockade med ett annat plan i Barcelona. Ryanairplanet fick skador på vingens yttre del, medans American airlines-planet fick skador på vingstabilisatorn.

En av passagerarna på Ryanairplanet varnade personalen om att vingen var skadad. Men varningarna togs inte på allvar. Istället lyfte planet för att flyga till Ibiza och tillbaka. Planet lyckades genomföra båda flygningarna utan rapporterade problem, men enligt den spanska haverikommisionen väckte händelsen upprördhet hos passagerarna, som inte lyckades göra sig förstådda i planet när de försökte stoppa planet från att lyfta.

SVT granskar Ryanair

”Passagerarna talade spanska, så kabinpersonalen förstod inte riktigt vad de försökte säga”, slår utredningen fast.

Flög över Atlanten

American Airlinesplanet stod stilla när styrrodret på bakvingen träffades av Ryanair-planet. Ingen ur den amerikanska besättningen ska dock ha uppmärksammat att planen kolliderat. Skadan rev dock bort en del av vingen. Flygplanet flög sen över Atlanten till USA:s östkust.

”Därefter skickades flygplanet in för reparation”, skriver utredarna.

Kritik från kommisionen

Haverikommisisonen kritiserar nu flygbolaget och menar att bolaget brustit i kommunikationen. Däremot tycks man i utredningen inte ha tagit ställning till huruvida planet borde ha lyft eller inte. Kommissionen vill nu att Ryanair skärper sina rutiner mellan kabinpersonal och cockpit. Planet hade 169 passagerare ombord.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Ryanair

Mer i ämnet