Råd om köttätande kan vara på väg

Uppdaterad
Publicerad

I går fick vi veta att risken att drabbas av cancer och hjärt- och kärlsjukdomar ökar om man äter mycket rött kött. Nu överväger Livsmedelsverket att införa råd för hur mycket kött man bör äta.

Livsmedelsverket har idag inga råd om hur mycket kött vi bör äta men om det visar sig att köttätandet verkligen har ökat är det inte osannolikt att det kommer sådana.

Enligt den vetenskapliga studien som kom igår ökar risken att drabbas av cancer och hjärt- och kärlsjukdomar med 13 procent om man äter mer än ett halvt kilo så kallat rött kött i veckan.

-När vi tittat på de nya studierna får vi se om vi borde ha råd om kött. Det har vi inte i dagsläget, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

-Norrmännen har gått genom genom sina kostråd och kommit fram till att rekommendera högst 500 gram kött per vecka.

Mycket kött slängs

Vid senaste undersökningen av matvanorna i landet i slutet av 1990-talet åt svenskarna just ett halvt kilo kött i genomsnitt.

Livsmedelsverket har nyligen avslutat en ny undersökning men resultatet är ännu inte klart.

-Vi väntar med spänning på resultatet. Vi tror att köttätandet har ökat. Statistiken över försäljningen av kött tyder på det, säger Åsa Brugård Konde.

Det sägs att vi äter i snitt 1,3 kilo kött i veckan men Åsa Brugård Konde är inte säker på att det stämmer.

Åsa Brugård Konde-Siffran bygger på Jordbruksverkets statistik och den innefattar ben och allt svinn. Det slängs ju en hel del kött både i hemmen och i handeln.

-Det är ju jättetråkigt att det slängs kött men det påverkar ju inte hälsan. Tack och lov äter vi inte så mycket, säger Åsa Brugård Konde.

Fisk och bönor

De duggar tätt nu, rapporterna om vad vi bör äta för att må bra och framför allt vad vi inte bör äta för att må dåligt och riskera att dö i förtid.

Till slut ställer man sig frågan:

Vad kan man äta överhuvudtaget?

Åsa Brugård Konde påpekar att det inte handlar om att helt sluta äta rött kött. Man kan ju äta upp till ett halv kilo i veckan.

Men annars är det fisk och kyckling, bönor och linser som gäller.

Fisk rekommenderas också-Vi rekommenderar att man äter fisk minst två, tre gånger i veckan. Det är det ganska många som inte gör, tror vi.

-Sedan kan man ju äta mer vegetarisk mat. Bönor, till exempel, är jättebra mat. Det är bra både för hälsan och miljön, säger Åsa Brugård Konde.

Män och kvinnor borde byta

Men vissa grupper behöver trots allt äta en viss mängd kött för att få i sig tillräckligt med järn.

-Protein är inget problem att få i sig. Det finns vegetarianer i alla grupper så man klarar sig utan kött men de som behöver extra järn är barn som växer och gravida, överhuvudtaget kvinnor i fertil ålder.

En allmän uppfattning är att det är män som äter mycket kött medan kvinnor är mera försiktiga men enligt rekommendationerna borde det snarare vara tvärtom. Männen kan gott vara vegetarianer medan kvinnorna kan behöva lite kött ibland.

-Bland männen i befolkningen, som kanske äter de stora köttbitarna, är det inga problem hälsomässigt att ta bort köttet, säger Åsa Brugård Konde.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.