Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lantbrukaren Joakim Borgs som är styrelseledamot i LRF vill se en förändring i lagstiftningen. Foto: David Winnerstam

Uppgifter: Pågår samtal om att slopa kornas betesrätt

Uppdaterad
Publicerad

I fjol sjösatte regeringen en utredning med uppdrag att se över hur dagens djurskyddsregler påverkar svenska lantbrukares konkurrenskraft. Enligt uppgifter till DN diskuteras ett slopat krav på grönbete för nötkreatur.

– Vissa dagar borde somliga kor inte gå ut och då vill vi ha möjlighet att ta det beslutet, säger Joakim Borgs, lantbrukare och styrelseledamot i Lantbrukarnas riksförbund.

Betesrätten infördes 1988 efter en kampanj där den folkkära författaren Astrid Lindgren spelade en viktig roll. Mjölkkor, men inte tjurar, ska enligt bestämmelserna ha tillgång till bete utomhus minst sex timmar per dygn under sommaren.

Frågan om att lätta på regelverket har diskuterats i flera år men har aktualiserats igen med anledning av regeringens utredning ”Stärkt konkurrenskraft för livsmedelsproducenter och ett starkt djurskydd”, planerad att presenteras den 30 juni.

Redan i direktiven tas betesrätten upp som ett exempel på hur Sverige sticker ut internationellt.

Parallellt pågår en studie av hur nötkreatur påverkas av att inte släppas ut på sommaren, vilket gårdar i flera län provade i fjol. Resultatet ska publiceras senare i år.

Professorn kritisk

Enligt uppgifter till DN så handlar alltså diskussioner inom ramen för utredningen nu om att ta bort betesrätten för mjölkkor som går fritt inomhus, något som väckt kritik från både forskare och aktivister.

– Det här är en del av den svenska djurskyddslagen som är ganska central. Vi vet genom mängder av forskning att kor mår bra av att komma ut på bete, säger, Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings universitet.

Ministern duckar

Lantbruksminister Peter Kullgren (KD) vill inte kommentera DN:s uppgifter.

”Utredningen pågår fortfarande och jag vill inte spekulera i vilka förslag som utredaren kommer lägga. Uppdraget från regeringen är att föreslå åtgärder för att stärka svenska bönders konkurrensförutsättningar, med bibehållna högt ställda djurhållningskrav”, skriver han till SVT Nyheter.

Det finns även de som ser positivt på en förändring. Hör lantbrukare Joakim Borgs syn på saken i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.