Två Stockholmskrogar prisas av Guide Michelin

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen lanserades gourmetbibeln Guide Michelins nordiska upplaga för år 2020 vid en ceremoni i norska Trondheim. Som en av endast två krogar i Norden behöll Stockholmskrogen Frantzén sina tre stjärnor – och två andra krogar i huvudstaden fanns bland dem som tilldelades nya stjärnor.

Etoile i Stockholm var en av de krogar som tilldelades en Michelinstjärna. Aloë, en annan Stockholmskrog som sedan tidigare hade en stjärna, tilldelades i kväll två.

Frantzén och Geranium i Köpenhamn behöll sina platser på den kulinariska tronen som de enda två nordiska krogarna med tre stjärnor.

Totalt delades sju nya enstjärniga betyg ut, och fyra tvåstjärniga. Värdlandet Norge stod för det största stjärnregnet: fyra krogar fick en stjärna, och en krog fick två stjärnor. En isländsk och en finsk restaurang tilldelades en stjärna var, och två Köpenhamnskrogar – Alchemist och Jordnær – fick två stjärnor.

Två krogar tappar stjärnor

Tre svenska stjärnkrogar har stängt, och tappar därmed sina stjärnor: Fäviken Magasinet, Upper House och Volt. Även Malmökrogen Bloom in the Park och Mathias Dahlgren Matbaren i Stockholm blev under måndagen av med sina stjärnor.

Utmärkelsen ”Bib Gourmand” delas ut till restauranger som inte kvalar in för att få en stjärna, men som guiden ändå vill lyfta fram. I Sverige får två krogar en ”Bib” i år: Allegrine och Speceriet, båda i Stockholm.

Specialpris till Ek

Ett av kvällens specialpriser – hållbarhetspriset ”sustainability award” – tilldelades Magnus Ek, som driver Oaxen Krog i Stockholm. Oaxen Krog behåller även sina två stjärnor.

Fakta: Svenska stjärnkrogar 2020

Så här ser stjärnfördelningen ut bland svenska krogar enligt 2020 års Guide Michelin:

Tre stjärnor:

Frantzén, Stockholm

Två stjärnor:

Oaxen Krog, Stockholm

Gastrologik, Stockholm

Aloë, Stockholm (+en stjärna)

Vollmers, Malmö

Daniel Berlin, Skåne Tranås

En stjärna:

Agrikultur, Stockholm

Ekstedt, Stockholm

Operakällaren, Stockholm

Sushi Sho, Stockholm

Etoile, Stockholm (ny stjärna)

Bhoga, Göteborg

Koka, Göteborg

SK Mat & Människor, Göteborg

Thörnströms Kök, Göteborg

28+, Göteborg

SAV, Malmö

PM & Vänner, Växjö

Följande krogar blev av med sin stjärna:

Mathias Dahlgren Matbaren, Stockholm

Bloom in the Park, Malmö

Fäviken Magasinet, Järpen (pga stängning)

Upper House, Göteborg (pga stängning)

Volt, Stockholm (pga stängning)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.