Läs hela chatten med elavtalsexperten

Uppdaterad
Publicerad

Sara Sundberg på Energimarknadsinspektionen svarade på frågor.

jan: Jag har rörligt pris baserat på Nordpool. Jag vet ej hur länge det gäller. Finns det risk att mitt avatal går ut och jag hamnar på tillsividarepris. Måste jag bevaka själv eller kommer GöteborgEl att höra av sig igod tid till mig och fråga hur jag vill göra för nästa period?

Sara Sundberg: Om du har ett tidsbegränsat avtal ska din elhandlare meddela dig 90 till 60 dagar före det att avtalet löper ut. Du har då god tid på dig att välja ett nytt avtal. Avtal om rörligt pris kan löpa tillsvidare eller vara tidsbegränsade.

Gerdur Ragnarsdottir: Vilket el bolag har bäst pris då menar jag inte tillsvidarepris jag har Telge Energi och har ca 20000 kWh årsförbrukning.

Sara Sundberg: Vilket avtal som är billigast kan du se på Energimarknadsinspektionens prisjämförelsesajt elpriskollen.se Tänk också på att kontrollera vad du har för avtal idag så att du inte bryter ett tidsbundet avtal i förtid.

Kalle: Det står månadsavgiftk (ca ) 30kr på avtalen. Ofta framstår det som totala månadskostnaden. När tillkom den och har den lagts på priset eller har priset sjunkit och komoensearts med avgiften?

Sara Sundberg: När du jämför elpriser rekommenderar jag dig att titta på jämförpriset, där ingår både den rörliga och fasta delen samt skatt och moms. Elhandlarna är skyldiga att ange jämförpriser när de lämnar prisinformation.

Benke: Finns det nåt som tyder på att all denna valfrihet gjort elpriserna billigare?

Sara Sundberg: Titta gärna på Energimarknadsinspektonens prisjämförelsesajt elpriskollen.se. Där hittar du elavtal från samtliga elhandlare i Sverige.

Johan Ek: Hur vet jag om jag betalar för mycket?

Sara Sundberg: Titta på din faktura vad du har för elavtal idag och jämför det med andra erbjudanden för att se om du kan få ett bättre avtal.

Roger: Hur vet jag säkert att det INTE är ett tillvidareavtal jag har?

Sara Sundberg: Kontrollera vad som står på din faktura. Är du osäker på vilket elavtal du har rekommenderar jag dig att kontakta din elhandlare och ställ frågan till dem.

Sven: Hur vet jag om mitt avtal är bundet? Får de binda oss konsumenter hur länge som helst?

Sara Sundberg: Som kund kan du välja mellan olika avtal. Väljer du ett fastprisavtal kan du vanligen binda det mellan 1 och 3 år. Det finns även elhandlare som erbjuder kortare bindningstider. Det är alltså upp till dig som konsument att välja för hur länge du vill binda dig.

Malin: Hej! Jag förlängde inte mitt avtal utan går nog troligtvis nu på ett tillsvidare avtal. Har man rätt att byta el levrantör ändå?

Sara Sundberg: Om du har ett tillsvidarepris idag tycker jag du ska välja ett avtal. Det vanliga är att man har två veckors uppsägningstid på ett tillsvidareavtal. Du kan med andra ord snabbt få ett annat avtal.

Ludde: Jag bytte elleverantör till Fortum för att få en espressomaskin. Bryggaren kostar ungefär 1.200 kronor och Fortums avtal var tredje näst billigaste på Elpriskollen. Gjorde jag en dålig affär?

Sara Sundberg: Det viktigast är att du som kund aktivt tecknar ett avtal. Då undviker du att få ett anvisat pris som i många fall är dyrare.

Göran: Varför har Energimarknadsinspektionen inte följt Riksdagens beslut och föreslaget en lagändring i ellagen om att avskaffa tillsvidareavtal enligt Näringsutskottets betänkande 2011/12:NU4, sida 29?

Sara Sundberg: Ei har lämnat förslag till stärkt regelverk för att komma tillrätta med den bild vi ser. Förslagen presenterades i en rapport till regeringen i november i år.

Moretano: Hej Sara! Jag och min sambo har precis köpt en villa i en mindre skånsk ort. Vi kommer ha uppvärmning med någon form av värmepump. Vad tycker du är det viktigaste att titta efter och vad ska man akta sig för när man tecknar sitt elavtal?

Sara Sundberg: Hej! Till att börja med är det viktigaste att ni aktivt tecknar ett avtal. På så sätt undviker ni ett anvisat pris som i många fall är mycket dyrare än de priser aktiva kunder får. Sedan får ni ta ställning till vilket typ av avtal som passar er bäst. Jämför olika elhandlares erbjudanden med varandra. Titta gärna på jämförpriser när ställer olika erbjudanden mot varandra.

Energirådgivaren: Har det gjorts någon undersökning hur de blandade avtalen generellt står sig mot de som enbart är fasta eller rörliga?

Sara Sundberg: På Energimarknadsinspektionens prisjämförelsesajt elpriskollen.se kan du även se jämförpriser för mixavtal som består av en del rörligt och en del fast pris.

Karin: Jag har nu ett rörligt avtal. Bor i lägenhet på 94 kvm. i Sthlm Tycker du jag ska binda mitt avtal nu?

Sara Sundberg: Jag brukar råda kunder att utgå från sin egen ekonomi. Har man små marginaler och tycker att det är skönt att veta hur mycket elen kostar varje månad finns det fördelar med ett fast elavtal. Har man lite större marginaler och klarar av en tillfällig prisökning kan man välja rörligt.

SVT Nyheter: Vi får väldigt mycket frågor – jättekul, men tiden är begränsad och Sara Sundberg komer inte hinna svara på alla. Vi släpper igenom tre frågor till innan vi stänger chatten för i dag!

Dodo: Finns det ingen möjlighet att få EN elräkning från elleverantören som även innehåller nätavgifterna, eller kräver avregleringen att detta redovisas separat? Nätavgiften är ju omöjlig att påverka.

Sara Sundberg: Det stämmer att det elhandelsdelen du kan påverka. Nätavgiften betalar du till ditt lokala nätföretag eftersom det är monopol. Från vissa elhandlare kan du få en samlad faktura det ska dock framgå vad som är elhandel och vad som är nätavgifter.

Margareta: Är spotprisavtal och tillsvidareavtal samma sak?

Sara Sundberg: Spotprisavtal är en annan benämning på ett rörligt avtal. Det är inte samma sak som tillsvidareavtal som elhandlarna ofta kallar det avtal de kunder som själva inte valt elavtal får.

Kajsa: Hej, vi ska flytta om en vecka och har treårigt avtal med Vattenfall (som går ut om ett år) . Enl Vattenfall måste vi säga upp vårt nuvarande avtal och välja ett nytt. Är jag då fortfarande bunden till Vattenfall? Det framgick inte av deras information.

Sara Sundberg: Hej, Det är riktigt att du behöver säga upp ditt avtal i samband med flytt. De flesta elhandlare kan erbjuda dig att ta med avtalet till den nya adressen om du vill det. I annat fall kan du välja ett nytt avtal. Kontrollera vilka avtalsvillkor som gäller för just dig i samband med att du säger upp ditt avtal.

SVT Nyheter: Då tackar vi Sara Sundberg, chef för avdelningen för konsumenträtt vid Energimarknadsinspektionen, för att hon var med oss och chattade i dag. Tack även till er som skickade in frågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skyhöga elpriser

Mer i ämnet