Kryssningsfartyget Grand princess vid Kaliforniens kust, den 5 mars 2020. Foto: EPA/Kaliforniens kustbevakning

21 smittade på kryssningsfartyg

Uppdaterad
Publicerad

Minst 21 personer ombord på det kryssningsfartyg som sedan i onsdags kväll avvaktar till havs utanför San Francisco har smittats av coronaviruset, uppger myndigheterna. Tre svenskar är ombord på fartyget, enligt Aftonbladet. De passagerare som smittats ska sättas i karantän på amerikanska militärbaser.

Drygt 3 500 personer, besättningsmedlemmar och passagerare, befinner sig ombord på Grand Princess.

Tre av personerna på kryssningsfartyget är svenskar, skriver rederiet i ett mejl till Aftonbladet.

Coronapandemin

19 av de konstaterat smittade är besättningsmedlemmar, två av dem är passagerare. Totalt har dock bara 46 personer på fartyget testats för viruset hittills.

USA:s vicepresident Mike Pence säger att fartyget ska föras till en icke-kommersiell hamn där samtliga ombord ska testas.

På lördagsmorgonen, svensk tid, rapporterades att fartyget rör på sig i en hastighet på 11 knop, enligt Marine Traffic.

Kryssningsfartyget Grand Princess position, klockan 08.35 på lördagsmorgonen, svensk tid. Foto: Marine Traffic, skärmdump

Tester

De passagerare som har smittats av viruset kommer att sättas i karantän på amerikanska militärbaser och de besättningmedlemmar som har smittats kommer att stanna kvar på fartyget, skriver San Francisco cronichle.

– De som behöver sättas i karantän kommer att sättas i karantän. De som behöver medicinsk vård kommer att få det, säger Pence enligt CNN.

Kustbevakningen vinschade ner materialet som behövdes för att testa besättningsmedlemmar och passagerare för viruset.

Förra veckan dog en tidigare passagerare som insjuknat efter att ha smittats av coronaviruset. Mannen hade rest med kryssningsfartyget i februari, något som väckte misstankar om att fler smittade kunde befinna sig på fartyget.

”Arga och besvikna”

Passagerarna på kryssningsfartyget fick informationen om testresultatet via vicepresidentens presskonferens, enligt CNN.

– Att vi inte fick reda på det först gjorde oss arga och besvikna. Det finns ingen ursäkt för detta, säger en passagerare till tv-kanalen.

Fartyget var ute på en två veckor lång resa mellan San Francisco och Hawaii. Resan avbröts i onsdags och fartyget har sedan dess avvaktat till havs utanför San Francisco.

Kort innan den nuvarande resan gjorde kryssningsfartyget en resa mellan San Francisco och Mexiko. Mannen som dog förra veckan smittades troligtvis på den resan, enligt myndigheterna.

Flera av passagerarna från Mexikoresan är fortfarande kvar på fartyget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet