30-årig brödkampanj håller än

Publicerad

Myndigheterna stöder fortfarande budskapet från 1976, då annonser och affischpelare i hela Sverige skrek ut att ”Socialstyrelsen rekommenderar 6-8 skivor bröd om dagen”.

Sovjetfasoner, tyckte många när kampanjen lanserades, men budskapet gick hem hos svenskarna.

-Rekommendationerna har fortfarande sin giltighet, om en stor del av brödet är nyckelhålsmärkt, säger Åke Bruce, professor i tillämpad näringslära vid Livsmedelsverket.

Påtaglig effekt
Kampanjen för ökad brödkonsumtion 1976 stödde sig på slutsatser som Socialstyrelsens expertgrupp för kost och motion kommit fram till.

Ulf Eklund, vd för branschorganisationen Brödinstitutet, kom på genidraget att låta myndighetens rekommendation bli huvudbudskap i en egen reklamkampanj.

Effekten blev påtaglig. På tre år ökade svenskarna brödkonsumtionen med tolv procent, och sedan har ökningen fortsatt. I dag äter varje svensk 54 kilo bröd per år, enligt Brödinstitutet, jämfört med 36 kilo på 70-talet.

Tre till fem skivor
Men det är fortfarande en bit kvar till rekommendationens 6-8 skivor bröd é 25 gram per dag för män respektive kvinnor som har låg energiförbrukning.

-Konsumtionen är ungefär tre till fem skivor nu, säger Åke Bruce.

Varför vill då myndigheterna prompt att vi ska stoppa i oss en massa mackor – förutsatt att de är nyckelhålsmärkta?

Det enkla svaret är att vi mår bra av det.

Bra mot mycket
Drygt hälften av vår mat bör bestå av kolhydrater, och helst från livsmedel som är rika på fiber. Spannmålsprodukter, som bröd, uppfyller det kravet.

Att äta fullkornsprodukter av spannmål med högt fiberinnehåll minskar risken för övervikt, hjärt- och kärlsjukdomar, insulinresistens, diabetes, högt blodtryck och vissa cancersjukdomar. Allt enligt Livsmedelsverket.

  • Livsmedelsverket klassar bröd som baslivsmedel nummer ett.
  • Bröd är en spannmålsprodukt som bland annat innehåller kolhydrater, kostfiber, järn, kalium, magnesium, E- och B-vitamin.
  • Bröd med hög andel kostfiber (nyckelhålsmärkt), till exempel fullkornsbröd, är nyttigast för kroppen.
  • Minst hälften av det rekommenderade brödintaget, 6-8 skivor per dag, bör vara nyckelhålsmärkt.
Livsmedelsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer