Foto: ScanpixVisa alla (2)
Visa alla (2)

30 miljoner kronor ska få män att läsa

Publicerad

Enligt statistiska centralbyrån läser män hälften så mycket som kvinnor i veckan. Det vill regeringen vill ändra på och lägger nu 30 miljoner kronor på en lässatsning för män.

– Frågor om läsning, litteratur och kultur är viktiga demokratifrågor. Läsningen minskar och vi jobbar mycket med pojkars läsning i skolan, men generationer av pojkar har redan blivit män. De läser inte längre och de når vi inte via skolan. Det här är ett sätt att försöka nå dem, säger vice utbildningsminister Maria Arnholm (FP).

”Kan ordna författarträffar”

Regeringen anslår nu 30 miljoner kronor som studieförbund kommer att kunna ta del av genom att söka bidrag för olika läsfrämjandeprojekt hos folkbildningsrådet.

– Det skulle kunna gå till så att ett studieförbund tillsammans med ett folkbibliotek ordnar författarträffar eller bokcirklar eller delar ut böcker. Det är bara fantasin som sätter gränser och folkbildningsrådet som bestämmer, fortsätter hon.

Lagom summa att börja med

Hur länge och vad pengarna kommer att räcka till är dock oklart.

– Litteraturutredningen har kommit med det här förslaget och är de som ligger bakom förslaget i vår proposition. De tyckte att det här var en lagom summa att börja med, säger Maria Arnholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer