Flyktingar som anlände till Stockholm under helgen som gick. SJ satte extratåg mellan Malmö och Stockholm. Foto: TT

5.200 asylsökande sista veckan

Uppdaterad
Publicerad

1.533 asylansökande har registrerats i Malmö den senaste veckan. Bara under gårdagen och onsdagsmorgonen kom 800 personer, så många att Migrationsverket tvingades stänga sina lokaler under drygt två timmar.

Vid 20-tiden på tisdagskvällen fick Migrationsverket i Malmö tillfälligt stänga ankomstboendet på Jägersro. Det var då så fullt av människor i lokalen att asylsökande fick vänta utanför.

– Det kom jättemånga människor på en gång, av säkerhetsskäl kunde vi inte låta alla komma in i lokalen. Den är bara dimensionerad för hundra personer så därför blev det en propp, säger Matilda Niang, på Migrationsverkets presstjänst.

#flykt

Migrationsverket hade inte fått några signaler om att så många människor var på väg.

– Det är svårt att beräkna, inte alla som kommer till Malmö central vill följa med oss, många vill resa vidare på egen hand.

Beredskapen under onsdagseftermiddagen betecknar hon dock som god.

– Men blir det likadant i kväll måste vi stänga igen.

Linus Lindqvist, pressinformatör på Migrationsverket, säger till TT att det från i går morse till i dag på morgon kommit 800 flyktingar till ankomstboendet på Jägersro.

– Det är både människor vi kört i bussar från Trelleborgs hamn och Malmö central och personer som tagit sig dit på egen hand. Vi transporterar dem sedan dit vi har lediga boendeplatser, och kapacitet att registrera deras asylansökan. Det kan vara på olika håll i landet, exempelvis Örebro, säger han.

I hela Sverige har den senaste veckan registrerats cirka 5 200 asylsökande.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet