50-årsminnet av Hammarskjölds död hedrades

Uppdaterad
Publicerad

På dagen ett halvt sekel efter att FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld, dog i en flygkrasch hedras svenskens minne över hela världen.

Kraschen inträffade natten mellan den 17 och 18 september 1961 och Hammarskjöld var väg för att delta i fredssamtal om Kongo.

Planet kraschade utanför Ndola i dagens Zambia, och på söndagen var Sveriges utrikesminister Carl Bildt på plats i Zambia för att delta i en minnesceremoni.

-Det var en stor och mycket värdig ceremoni, gripande, sade Bildt efteråt på en presskonferens via telefon.

Han beskrev hur höga zambiska nationella och lokala ledare deltagit i ceremonin på platsen väster om Ndola där planet kraschade för 50 år sedan. De lyssnade på tal, musik och sång med en inramning av militära hederskompanier.

Bildt tror att händelseförloppet som ledde till Hammarskjölds död är tillräckligt väl utrett och klarlagt och att det ett halvt sekel senare inte kommer att komma fram något direkt nytt som ställer saker och ting på huvudet.

Han hyllade Hammarskjöld som en stark generalsekreterare som bidrog till att FN kom att agera mer djärvt och självständigt.

Vidare påpekar Bildt att det inte krävs en 50-årsdag för att minnas Hammarskjöld i Zambia. Varje år hålls en ceremoni till hans minne.

-Det är värt att notera att Dag Hammarskjölds namn är mycket starkt härnere.

TT

Fakta: Dag Hammarskjöld

Dag Hammarskjöld föddes i en adlig familj i Jönköping 1905 men växte upp i Uppsala, där hans far var landshövding.

Hans utbildning var bred: litteraturhistoria, filosofi, franska, nationalekonomi, samhällsvetenskap och slutligen juridik.

Sin yrkeskarriär inledde Hammarskjöld som sekreterare i 1927 års arbetslöshetsutredning och därefter arbetade han på finansdepartementet.

1953 valdes Hammarskjöld till FN:s generalsekreterare, en post som han hade till sin död i flygkraschen i Ndola i dåvarande Nordrhodesia (Zambia) vid 56 års ålder. Kraschen inträffade natten mellan den 17 och 18 september 1961 då han var väg för att delta i fredssamtal om Kongo.

Hammarskjöld gifte sig aldrig och hade inga bröstarvingar. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.