50 ensamkommande evakuerades inför nazidemonstration

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen evakuerade 50 ensamkommande ungdomar från ett boende i Falun inför en nazidemonstration den 1 maj. Hotbilden bedömdes vara förhöjd.

Omkring 500 personer tillhörande nazistiska Nordiska motståndsrörelsen genomförde en demonstration i Falun den 1 maj. De möttes av protester i form av burop.

LÄS MER: Här möts nazisterna av burop

Bodde på annan ort

I samband med demonstrationen bedömdes hotbilden vara så pass stor att 50 ensamkommande ungdomar evakuerades från ett boende. Även personalen bodde på en annan ort i två dagar, rapporterar SR:s P4 Dalarna.

– Eftersom vi vet att det finns kopplingar mellan Nordiska motståndsrörelsen och de bombdåd som skedde i Göteborg för inte så länge sedan mot flyktingförläggningar, var vi tvungna att agera, säger Kjell Nordqvist som är samordnare för ensamkommande ungdomar i Falu kommun.

Inga direkta hot

Han syftar på tre attentat i i Göteborg under vintern, då bland annat två bomber riktades mot boenden för nyanlända.

Boendet i Falun hade dock inte fått några direkta hot inför demonstrationen.

– Det var mer en samlad bedömning som gjordes. Vi ville inte ta några risker, säger Kjell Nordqvist.

LÄS MER: En skadad vid explosion i Göteborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.