Delad bild. Till vänster: Nils Holmqvist i kavaj utomhus. Till höger: person med paraply vid blommande träd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försommarvärme eller nordliga vindar? Hör SVT:s meteorolog Nils Holmqvist om vad man kan förvänta sig av början på maj. Foto: SVT/Oscar Gyllander/TT

Ovanligt kallt vårväder i maj 2025 – meteorolog Nils Holmqvist om prognosen

Publicerad

Den som väntar på soligt vårväder får vänta lite till. Det är nämligen betydligt kallare i maj jämfört med tidigare år. Under fredagskvällen varnar SMHI dessutom för blåsigt väder.

– De flesta kommer nog bli besvikna, säger Nils Holmqvist, meteorolog på SVT.

Maj blir inledningsvis kall och temperaturen väntas vara lägre jämfört med vad den brukar vara i inledningen av den annars varma vårmånaden.

– Maj brukar bjuda på ganska sköna temperaturer, men man får nog hyvla av fyra, fem, sex eller sju grader för att få de temperaturer vi får den vecka som ligger framöver, säger Nils Holmqvist.

Det svala vårvädret beror på ett högtryck över Storbritannien som för med sig kalla och torra vindar.

Varning för kraftiga vindar

Under fredagskvällen väntas det även bli blåsigt och regnigt i stora delar av landet. SMHI har utfärdat den lägsta gradens varning – en gul varning – över östra Svealand och sydligaste Norrland, vilket berör städer som Uppsala, Stockholm, Eskilstuna och Västerås.

Det finns risk för nedfallna träd och förseningar i kollektivtrafiken i ett område från Oxelösund i syd till strax norr om Gävle. Boende i området uppmanas av vädermyndigheten att säkra lösa föremål som studsmattor och trädgårdsmöbler.

Varningen gäller mellan klockan 16 och 21.

För den som vill njuta av fint vårväder kan det se ljusare ut redan nästa vecka.

– Framåt nästa helg kan det hända någonting, så det finns i alla fall hopp, säger Nils Holmqvist.

Hör SVT:s meteorolog Nils Holmqvist berätta om den kommande veckans väderprognos i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.