Trafikveckan genomfördes samtidigt i flera europeiska länder. Foto: TT/Arkivbild

Massiv insats av polisen – 6 000 trafikanter bötfällda

Publicerad

Över 6 000 trafikanter bötfälldes när polisen genomförde en riktad insats förra veckan. En ökning med 40 procent från förra årets nationella trafikvecka.

Förra veckan, den 16-22 september, genomförde polisen en nationell trafikvecka. Målet: att sänka medelhastigheten på våra vägar för att minska antalet döda och skadade i trafiken.

Resultatet blev 6 131 bötfällda trafikanter. Dessutom rapporterades 131 fall av narkotikabrott och man påträffade 14 trafikanter med vapen och nio personer som var efterlysta.

Hittade stöldgods

Polisen beskriver trafikveckan som lyckad.

– I polisregion Nord så kontrollerades bland annat en man under trafikveckan och det visade sig att det handlade om en grov olovlig körning där det dessutom gjordes en husrannsakan där stöldgods för flera hundratusen anträffades, säger Maria Lönegård, ansvarig för polisens trafiksäkerhetsarbete, i ett pressmeddelande.

Antalet bötfällda ökade med 40 procent jämfört med motsvarande nationella trafikvecka förra året. Liknande riktade insatser genomfördes i flera europeiska länder samtidigt.

Hastighetsbrott – region för region

Antalet rapporterade hastighetsbrott under trafikveckan den 16-22 september. 

Nord – 764

Mitt – 667

Stockholm – 633

Bergslagen – 819

Öst – 862

Väst – 1274

Syd – 1112

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.