Medlemmar i Propagandacentralen har blivit uthängda med namn på hatsajten Gangrape Sweden. Foto: TT/SVT

6.000 personer uthängda av hatsajt – kallas ”demokratiterrorister”

Uppdaterad
Publicerad

Medlemmarna i en Facebookgrupp, där man bland annat driver med Sverigedemokraterna, har blivit uthängda på en hatsajt som ”demokratiterrorister”. Det handlar om 6.000 personer, varav flera polisanmält händelsen då de känt sig hotade.
– Jag känner mig frustrerad över att de får hålla på så öppet. Det här är ett stort steg tillbaka till 40-talet, säger en anonym gruppmedlem.

Medlemmar i gruppen Propagandacentralen har blivit uthängda i en lista på hatsajten Gangrape Sweden. Uthängningen består av en lista över alla 6.000 medlemmar i det man kallar ”demokratiterrorgruppen Propagandacentralen”. Där står namn, länkar till medlemmarnas Facebooksidor samt yrket de uppgett på Facebook.

– De hängde ut mig separat förra fredagen med namn, adress och telefonnummer. Jag blev konstigt nog inte sådär överdrivet rädd, men man ska vara försiktig för det finns galningar därute, säger Rolf Johansson som grundat gruppen Propagandacentralen.

Hot och kränkande tillmälen

”Satir med glimten i ögat som driver med Sverigedemokraterna”, så beskriver Rolf Johansson Propagandacentralen. Gangrapes Swedens publicering av hans bil, adress och telefonnummer delades av Facebooksidan Politikfakta, med 65.000 medlemmar. I kommentarerna återfinns flera hot och kränkande tillmälen och en person skriver ”Det går inte att få slut på alla idioter förrän någon använder våld. Svenska fjollor tål inte en snyting.”

– Politikfakta och Gangrape Sweden är tätt förknippade. De delar saker från sajten på Facebook, men tror att de kommer undan med det eftersom själva sidan de länkar till ligger på någon utländsk server. De hängde ut mig eftersom jag uppmanade medlemmar i gruppen att anmäla rasistiska och kränkande poster från Politikfakta. Men egentligen är de ute efter #jagärhär-rörelsen, även om vi inte har någon direkt koppling dit, säger Rolf Johansson.

Politikfakta förnekar

Politikfakta förnekar att de är tätt förknippade med Gangrape Sweden. I ett mejl till SVT Nyheter skriver de:

”Nej, vi har inget som helst samarbete med Gangrape Sweden eller någon annan. Vi länkar till en uppsjö av sidor och ganska så ofta länkar vi till SVT och SR”, skriver Nicole Ekstam, som är ansvarig för Politikfakta.

Politikfakta menar även att Johansson uppmanat till att anmäla deras sajt, inte deras inlägg. De vill även påpeka att man länkat till Gangrape Swedens uthängning av Johansson – inte skrivit en egen. ”När vi länkade så låg inte 6.000 namn på sidan”, skriver Ekstam till SVT Nyheter.

Flera har polisanmält

Propagandacentralen är en öppen grupp, vilket innebär att vem som helst kan se vem som är medlem. Längst ned på sajten Gangrape Sweden kan man läsa att ”Propagandacentralen är extremvänsteraktivister med kopplingar till SVT.” Vilken slags koppling man menar att Facebookgruppen skulle ha till SVT är oklart. 

Flera av medlemmarna har polisanmält sidan. En anonym medlem som SVT Nyheter pratat med har också kontaktat bolaget där domänen är registrerad. 

– Jag bad dem stänga ner sidan men de svarade att det inte är de som är ansvariga utan att man skulle skicka vidare ärendet. Jag tycker det är skrämmande att de bakom Gangrape Sweden gör såhär, säger medlemmen.

”Jag är trött på att bli hotad”

En annan medlem är Karine Tveiten, som bor i Norge och har polisanmält händelsen till polisen.

– Jag ställer gärna upp med mitt namn för jag är trött på att hängas ut och bli hotad på nätet. Och nej, jag är inte rädd, säger hon.

Karine Tveiten blev även uthängd som ”terrorist” för sitt medlemskap i ”Jag är här”-gruppen på Facebook, vars medlemmar också har blivit uthängda på Gangrape Sweden. ”Jag är här”-gruppen har över 76.000 medlemmar och uppmanar sina medlemmar att gå in i kommentarsfält på Facebook och ”stoppa spridningen av hat”.

Tveiten har ännu inte fått någon återkoppling från norska polisen.

– Jag har även varit i kontakt med specialpolisen Kripos (kriminalpolisen) här i Norge men har inte fått någon hjälp, säger hon.

”Känner mig frustrerad”

En annan medlem som vill vara anonym uppger att hen blivit uthängd för andra gången, första gången var i samband med ”Jag är här”-gruppen.

– Efter den första gången kändes det inte så mycket alls, jag känner mig inte rädd. Vi är så många fler än vad de någonsin kommer bli. Men jag känner mig frustrerad över att de får hålla på så öppet. Det här är ett stort steg tillbaka till 40-talet.

Rolf Johansson säger att han inte heller är rädd.

Har du funderat på att lägga ner gruppen efter det som hänt?

– Nej, det här påverkar inte någonting – tvärtom. Hatarna som har funnits på internet är tillbakaträngda och desperata. De får inte hata fritt längre, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.