Flera solskyddsprodukter på svenska marknaden håller inte måttet enligt Läkemedelsverket. Foto: Roald, Berit/TT

Sex av 15 solskydd kan inte bevisa skyddseffekt

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedelsverket har kontrollerat 15 solskyddsprodukter på marknaden och av dem saknade sex stycken bevis för att de hade utlovad skyddseffekt. Dessutom hade elva solskydd brister i produktmärkningen. Företag har fått stoppa sina produkter efter kontrollen eller rätta till brister.

– Det här är allvarligt. Det är viktigt att skydda sin hud från solstrålning och därför är det extra viktigt att de solskyddsprodukter som finns på marknaden fungerar, säger Magnus Crona på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Det är företagens ansvar att testa sina produkter så att de fungerar som de ska. Flera av skydden kunde inte bevisa att de gjort det, när Läkemedelsverket under våren gjorde en tillsyn på solskyddsprodukter. Bara fyra av femton solskydd klarade sig helt utan anmärkningar i kontrollen.

Avråder från köp

Bruksanvisning för att få önskat skydd, och varningstext för riskerna med solning saknades för vissa produkter. Läkemedelverket avråder från att köpa produkter som saknar märkning på svenska.

– Du behöver smörja in dig rikligt innan du går ut i solen och upprepa insmörjning flera gånger under dagen för att få utlovat skydd, säger Magnus Crona på Läkemedelsverket.

Solskyddsmedel är viktigt under sommaren och antalet fall av hudcancer har ökat markant de senaste tio åren skriver Läkemedelsverket.

”SPF 100” inte okej

Flera kosmetiska produkter som kontrollerades utlovade SPF 100, en märkning som inte är tillåten i Sverige då solskyddsfaktor över 50 inte ökar UV-skyddet på ett meningsfullt sätt.

Ansvariga företag i Läkemedelsverkets tillsyn stoppade frivilligt bristande produkter eller såg till att brister rättades.

Se alla solskydd i Läkemedelsverkets kontroll i faktarutan nedan.

Så fungerar UV-strålningen och då är den som farligast

Här är solskydden i Läkemedelverkets kontroll

Solskydd utan brister:

Bamse Sollotion Spf30

Idun Minerals Solstråle Smoothing All-In-One Face Cream Spf 25

Lyko Sun Kids SPF 50

Lyko Face Sun Stick Spf 50

Solskydd med brister:

Bionnex Preventiva Sunscreen Cream Kids Spf 100 – Brister i effektbevisning, märkning och marknadsföring. Slutat säljas i Sverige.

Bionnex Preventiva Sunscreen Cream Spf 100 – Brister i effektbevisning, märkning och marknadsföring. Slutat säljas i Sverige.

Celenes By Sweden Herbal Sunscreen Spray For Kids Spf 50+ – Brister i effektbevisning, märkning och marknadsföring. Slutat säljas i Sverige.

Celenes By Sweden Herbal Sunscreen Cream Spf 100 Max – Brister i effektbevisning, märkning och marknadsföring. Slutat säljas i Sverige.

Dr Sannas Spf 30 – Brister i märkning och marknadsföring. Brister korrigerade.

Victus Face The Sun SPF 30 – Brister i effektbevisning och märkning. Slutat säljas i Sverige.

Victus Face The Sun Spray SPF 25 – Brister i effektbevisning och märkning. Slutat säljas i Sverige.

Safe Sea Spf 50 Plus For Kids – Brister i märkning och marknadsföring. Det visade sig att produkten inte säljs i Sverige eller annat EU-land

Skincity Sun Protection Spf 50 – Brister i märkning. Brister korrigerade.

Tash Sisterhood Empow Moisturizer Invisible City Spf 30 – Brister i märkning och marknadsföring. Brister korrigerade.

Zlatan Sport Sun Lotion Spf30 – Brister i märkning. Brister korrigerade.

Källa: Läkemedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.