Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta har hänt i fallet om Nytorgsmannen. Foto: Polisens förundersökning/Dokument inifrån

60 sekunder: Nytorgsmannen

Uppdaterad
Publicerad

Så kunde ett misstänkt narkotikabrott utvecklas till att avslöja ett av Sveriges största våldtäktsfall. En utredning som fortsatte att växa medan den misstänkte gärningsmannen satt häktad i flera månader.

Den så kallade Nytorgsmannen åtalades för 24 våldtäkter och annan brottslighet. Tingsrätten dömde honom till fem års fängelse för bland annat sju våldtäkter, åtta sexuella övergrepp, sex sexuella ofredanden och en grov fridskränkning. 

Domen överklagades, men i februari 2022 fastställde hovrätten tingsrättens dom. Högsta domstolen har meddelat att man inte kommer att ge domen prövningstillstånd.   

Få en snabb sammanfattning av fallet om Nytorgsmannen i klippet ovan. Se det första avsnittet av Dokument inifrån: Nytorgsmannen på SVT Play eller i SVT1 tisdag 18 oktober klockan 21:00. 

Behöver du hjälp? Hit kan du vända dig

Om du har utsatts för ett sexualbrott, eller som vuxen misstänker att ett barn har utsatts, ring polisen på 114 14 eller 112 om det är akut.   

Det finns flera instanser som erbjuder hjälp till utsatta personer. Här nedan följer ett urval:  

Kvinnofridslinjen 

Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som är utsatt eller har utsatts för våld och hot. Numret är 020-50 50 50.  

Kvinnojourer  

Unizon samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Läs mer på deras hemsida här.  

Roks är Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. På deras hemsida finner du kontakt med din närmsta lokala jour.

Storasyster

Storasyster erbjuder stöd till dig som blivit utsatt för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Man kan även få stöd som anhörig. Hit kan du som är 13 år och uppåt vända dig, oavsett könsidentitet. Läs mer och sök stöd på storasyster.org.

Brottsofferjouren  

Personer kan få stöd för utsatthet av misshandel, olaga hot, sexualbrott, grov kvinnofridskränkning, rån eller stöld. Jourerna finns lokalt. Om det behövs kan även brottsoffer få hjälpinstanser i linje med psykologisk hjälp, skyddat boende eller ekonomiskt understöd.  

Ring 0200-21 20 19 eller gå in på deras hemsida för att se närmsta kontakt.  

Rikskriscentrum  

Rikskriscentrums medlemsorganisationer är professionella verksamheter som arbetar med våld i nära relationer, män i kris och mäns våld mot kvinnor. Läs mer och hitta lokala mottagningar på deras hemsida. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nytorgsmannen

Mer i ämnet