6G förenar verkligheten med den digitala världen

Uppdaterad
Publicerad

Medan vi väntar på femte generationens internet, 5G, har forskningen om 6G, redan kommit igång. 

– Varje ny generation behöver åtta-tio år från första spadtag tills den finns ute hos konsument, säger Chalmers-professorn Tommy Svensson.

Mobila nätverk finns än så länge bara på några få ställen i Sverige, men i år antas utrullningen ta ordentlig fart.

Och arbetet med tekniken som ska över efter det ännu inte utrullade 5G-nätet är redan i full gång.

Europa vill leda det arbetet och startade ett EU-projekt vid årsskiftet. I Sverige ingår ett projekt som styrs från Chalmers i Göteborg.

Virtuella glasögon startpunkt

Tommy Svensson, professor i kommunikationsteknik vid Chalmers, beskriver utvecklingen så här: Med fjärde generationen, 4G, fick vi internet i mobilen i fickan. Med 5G har det fortsatt mot högre kapacitet, bättre video-upplösning och möjlighet till fjärrstyrning av utrustning. Det kan vara ett fordon eller saker i hemmet. Kirurger kan i princip operera en patient på avstånd, utan att själva befinna sig i operationssalen. 

– Med 6G är tanken att knyta samman den digitala världen med den fysiska, mänskliga världen. Vi kanske får med andra sinnen än syn och hörsel. Virtuella glasögon kan vara en startpunkt, men det blir mer. Du kanske kan vara med på en middag trots att du är sjukisolerad hemma. Du kanske kan få något som känns som en kram, även om du inte är där, säger Tommy Svensson.

”Digitala tvillingar”

I industrin har man enligt Svensson börjat prata om “digitala tvillingar:” Att skapa en representation av en verklig värld, och använda den kopian för att märka om det finns risk för problem i verkligheten. 

En förändring i vår omgivning när 6G kommer gäller antennerna. De kommer att finnas kvar, men för att radiokommunikationen ska bli så precis som krävs behövs många små antenner – kanske en antenn i varje rum.

Kan vara färdigutvecklat 2030

– Små antenner kan skicka och ta emot högre bärvågor, upp mot terahertz-området. Då blir det väldigt låga effekter. Signaleringen blir precis, och vi kan gå runt hinder på vägen, säger Tommy Svensson. 

– I dag kan man se 4G som en strålkastare som står utomhus och lyser upp lägenheten genom fönstret. 6G kanske vi kan tänka som LED-lampor. Vi kan styra och tända eller släcka precis de som behövs där och då. Som när du går i en källargång och har belysning som följer dig och tänds och släcks efter behov, säger Tommy Svensson.

– Det finns också ambitioner om ett hållbart 6G. Bland annat ska nätverket kunna hjälpa till med FN:s klimatmål, säger han

Målet är att 6G ska finnas år 2030. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.