7 av 10 kan inte leva utan mobilen

Publicerad

Svenskarna har i genomsnitt 13 tekniska prylar hemma som de ägnar 5,3 timmar om dygnet. Allra kärast är mobiltelefonen. Minst viktig är läsplattan.

Nära 70 procent uppger i en färsk undersökning att de inte klarar sig utan mobilen. Därefter följer tv:n och datorn.

-Mobil och bärbar dator är viktigast för yngre medan äldre tycker att tv:n och den stationära datorn är viktigast. Unga använder mobilen till allt: De tittar på tv, lyssnar på musik, tar bilder och pratar. Äldre ser tv:n och kameran som mer renodlade produkter, säger Johan Talenti, vd på företaget Silentium som gjort undersökningen.

Drygt 20 procent av de tillfrågade rankar kameran som mest oumbärlig. För 8 procent är mp 3-spelaren, dvd-spelaren och hemlarmet viktigast. Däremot har 95 procent inga som helst problem att leva utan sin spelkonsol. Blott 1 procent har svårast att skiljas från läsplattan.

-Läsplattor är relativt nytt medan mobiltelefoner och smarthphones har funnits i några år. Det tar ett tag innan läsplattor kommer upp i samma mognad som dessa, säger Johan Talenti.
Undersökningen är baserad på svar från drygt tusen svenskar mellan 15 och 80 år.

TT

Drygt tusen svenskar mellan 15 och 80 år har listat vilken eller vilka tekniska prylar de har svårast att klara sig utan. 69 procent svarade att de inte vill vara utan mobiltelefonen. För 52 procent är tv:n viktigast.
48 procent uppger att de inte klarar sig utan en bärbar dator medan 39 procent tycker att den stationära datorn är viktigast. 22 procent vill inte vara utan kameran.
8 procent ser mp 3-spelare, dvd-spelare och hemlarm som viktigast. 5 procent klarar sig inte utan sin spelkonsol, medan 1 procent inte vill vara utan läsplatta.


Källa: Silentium (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.