Foto: TT

7 missuppfattningar som män ofta har kring sex

Uppdaterad
Publicerad

De senaste tio åren har antalet unga män som fått potenshöjande läkemedel utskrivna fördubblats i åldrarna 15 till 29 år. Det kan till viss del beror på olika myter som finns kring sex, tror sexualupplysaren Pelle Ullholm. Här reder han ut sju vanliga missuppfattningar som många män har kring sex.

1. Nästan alla män är nöjda med sitt könsorgan

– Falskt. I ålderskategorin 21-35 är drygt 36 procent obekväma med sitt könsorgan. Bland de som är 16-20 år är den siffran nästan 60 procent.

2. En erigerad penis är i snitt 18 centimeter

– Falskt, en penis är i snitt 13,7 cm. Många yngre män känner oro över storlek. 

3. Storleken har betydelse för hur nöjd du är med sexlivet

– Falskt. Storleken avgör inte hur nöjd du är med sexlivet. Fakta är att personer och deras partner med relativt stort kön snarare kan uppleva att det kan vara svårt med penetrativt sex.

4. Ett samlag varar över 10 minuter

– Falskt. I snitt varar ett samlag i 1-5 minuter. Sen kan det bli längre om man tar pauser, känner sig trygg etc.

5. Större penis är mer tillfredställande för kvinnor.

– Beror på. 8 av 10 kvinnor behöver klitorisstimulans för att nå klimax och det kommer man inte åt med könet. För män är det mycket lättare att nå klimax under penetrativt sex eftersom ollonet hela tiden stimuleras. 

6. Män ska alltid kunna ha sex

– Falskt. Män är också påverkade av omkringliggande faktorer precis som kvinnor. Huruvida man vill och kan ha sex beror på hur man mår, förväntningar etc.

7. Unga män har ett självklart förhållningssätt till sin kropp

– Beror på. Många män lägger mycket av sin oro kring könet och erektion. I en frågelåda som RFSU har kretsar 80 procent av frågorna kring eller om penisen. Frågor om storlek och utseende är vanliga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer