Utskrivningen av potenshöjande medel till män har ökat med 50 procent på tio år. Foto: Richard Drew/AP/TT och Sandra Qvist/TT

Allt vanligare att potenshöjande läkemedel skrivs ut till yngre män

Uppdaterad
Publicerad

Alltfler män får potenshöjande läkemedel utskrivna för att få bukt med erektionsproblem. På tio år är ökningen 50 procent.
Men pillret som från början mest förknippades med äldre män blir nu allt vanligare bland yngre.

Antalet män som förra året fick potenshöjande läkemedel utskrivet ökade till 156 540, från drygt 104 000 år 2007. De allra flesta var i åldrarna 45–74 år. Men den största ökningen skedde i gruppen 15–29-åringar, där mer än dubbelt så många nu får Viagra, Levitra, Cialis eller liknande läkemedel, jämfört med för tio år, visar siffror från Socialstyrelsen som SVT Nyheter tagit fram.

Gruppen är fortfarande förhållandevis liten, totalt fick 2 639 pojkar och män potenspiller i fjol.

Orsaker till ökningen

Skälet till ökningen är flera, säger experter som SVT Nyheter talat med. Ett skäl är att män i större utsträckning än tidigare vågar prata om och ta upp sina problem. Ett annat är porrkonsumtion och en upplevd press att prestera sexuellt.

En annan är en otålighet är att leva med vad som upplevs som ett mycket stort problem för de som drabbas. Det säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU. 

Är psykosomatiskt

För de allra flesta unga män som har svårt att få stånd är problemet psykosomatiskt, inte medicinskt. Därför kan just potensläkemedel vara nyckeln, menar han.

– Då tar man sig över den tröskeln och hittar metoder för att lösa det. Det är ett upplevt stort problem för dem som känner att de har svårt att få erektion, säger han. 

Stress och press: Du kan få plötsliga besvär med att få stånd trots att det tidigare har fungerat bra. Då kan det bero på att du är stressad, nervös eller att du mår dåligt psykiskt. Trötthet kan också försämra din förmåga. Det är också vanligt att få svårt att få stånd när du är i kris eller har relationsproblem. Om du är ung och inte får stånd är den vanligaste orsaken stress, till exempel att du är osäker inför att ha sex.

Sjukdomar: Om besvären kommer gradvis under en längre tid kan det bero på att du har en sjukdom. Diabetes, åderförkalkning, högt blodtryck, prostatacancer och MS är några exempel på sjukdomar som kan bidra till erektionsproblem.

Sprit och tobak: När du röker försämras blodcirkulationen. Det kan göra att du får svårare att få stånd. Du kan också få svårt att få stånd om du dricker mycket alkohol under en längre tid, eller väldigt mycket alkohol vid ett enstaka tillfälle.

Läkemedel: Många läkemedel påverkar blodflödet eller stör nervsignalerna. Det gäller till exempel vissa blodtrycksmedel, så kallade betablockerare. En del psykofarmaka  och antidepressiva läkemedel kan också påverka förmågan att få stånd. 

Testosteron: Om du får väldigt låga nivåer av testosteron kan det leda till minskad sexlust, nedsatt energi, nedstämdhet och svårt att få stånd. Från 40-årsåldern börjar könshormonet testosteron att sjunka men inte så mycket att det påverkar förmågan att få stånd.

Källa: Vårdguiden 1177

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.