Finska män använder mest potensmedel i Norden. Foto: TT

Finländska män har potensproblem

Uppdaterad
Publicerad

I Finland används tre gånger så mycket potenshöjande medel som i de övriga nordiska länderna, rapporterar Lännen Media. Bruket ökar dessutom stadigt.

Den största orsaken till att läkemedelsgruppen är så populär är att priset sjunkit markant, enligt Lännen Media. Men problem med potensen är också vanligare i Finland än i resten av Norden.

Av finländska män i åldern 50–70-år lider omkring en tredjedel av någon form av erektionsproblem. I Sverige är det hälften så många som har problem med potensen som i Finland.

– Delvis förklaras detta med att övervikt och sjukdomar – som kranskärlssjukdom och diabetes, som kan medföra erektionsproblem – är vanligare i Finland, säger docent Leena Saastamoinen om utredningen som gjorts av Folkpensionsanstalten, som motsvarar svenska Försäkringskassan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer