Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anders Tegnell statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten under tisdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten. Foto: Amir Nabizadeh/TT

70-procentig ökning av coronafall i Sverige på en vecka

Uppdaterad
Publicerad

Coronaläget blir allt svårare – igen. Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att det delvis beror på att provtagningen har trappats upp, men han bekräftar också att smittspridningen ökar.

– Smittan ökar drastiskt i hela världen, även i Sverige. Förra veckan såg vi en 70-procentig ökning av fall, säger han vid Folkhälsomyndighetens pressträff.

Smittan ökar i många länder, inte minst inom EU-området. Läget är särskilt bekymmersamt i Tjeckien, Belgien och Spanien.

– Det går väldigt fort i många länder. Och det är många länder som är betydligt hårdare drabbade nu än i våras. Ett sådant exempel är Tjeckien, säger Tegnell.

Ökar i Sverige

Även i Sverige ökar coronavirusets framfart igen. Anders Tegnell talar om en 70-procentig ökning av bekräftade fall på en vecka.

– Det beror dels på ökad provtagning men det finns absolut en ökad smittspridning i delar av samhället som vi måste hjälpas åt att få kontroll på.

Särskilt drabbat är Skåne, Uppsala och Stockholm.

Lokala restriktioner

– Vi har tagit beslut på Folkhälsomyndigheten om att ha skärpta råd i Skåne, likt de i Uppsala, säger Anders Tegnell.

På presskonferensen får Tegnell frågan om fler lokala restriktioner kan införas och statsepidemiologen svarar att samtal förs med regionerna men vill inte gå närmare in på saken.

Tegnell säger dock att om det blir för många regionala regelverk bör det ersättas av en enhetlig nationell linje.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi har tagit beslut på Folkhälsomyndigheten om att ha skärpta råd i Skåne”

Ansträngt på iva

Antalet inläggningar på intensivvårdsavdelningarna ökar också. SVT Nyheter har tidigare berättat om en nästintill fördubbling av antalet covid-patienter på iva under den senaste veckan.

– Belastningen har ökat. Läget är under kontroll men det hindrar inte att det är ansträngt på många håll som vi hört från till exempel Skåne, säger Iréne Nilsson Carlsson, folhälsoråd på Socialstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer