• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Foto: SVT

81-årige Jan är svårt sjuk i corona – har inte fått träffa en läkare på tre veckor

Uppdaterad
Publicerad

En tredjedel av de som hittills avlidit i sviterna av covid-19 är personer på äldreboenden.

Samtidigt uppmanar Socialstyrelsen läkare inom äldrevården att undvika besök och att i stället göra fler bedömningar över telefon.

– Det är förkastligt, säger Thomas Andersson, vars 81-årige covidsjuke pappa inte fått träffa en läkare på över tre veckor.

Det är med stor oro och förvåning som Thomas Andersson har följt nyhetsrapporteringen. Beskedet från Socialstyrelsen har varit tydligt om att det finns platser lediga på sjukhusen. Under tiden har hans far varit ensam i sitt rum på äldreboendet i norra Stockholm, svårt sjuk i covid-19.

Han hade några dagar tidigare precis återvänt från akuten på Danderyds sjukhus för tarmvred. Han var då inte smittad, men delade enligt sin journal rum med en covidsjuk patient. 

Coronapandemin

Tillbaka på boendet var han själv smittad.

Men nu var det inte aktuellt med sjukhusvård på grund av riktlinjer om prioriteringar, skrev läkaren i hans journal. 81-årige Jan, som tillhör riskgruppen, anses som många covidsjuka i äldrevården vara för gammal och skör för sjukhusvård. 

Palliativ vård

Det såg illa ut för den tidigare SAS-medarbetaren. Läkaren inledde palliativ vård, alltså vård i livets slutskede. Men utan att träffa patienten – 81-åringen har inte fått träffa en läkare på över tre veckor. I stället har en sjuksköterska uppdaterat läkaren över telefon.

– Jag tar för givet att svensk sjukvård kan erbjuda min pappa att få träffa en läkare när han är allvarligt sjuk, säger sonen Thomas Andersson. 

Yngve Gustafson, professor i geriatrik, ifrågasätter distansvården och menar att Jan Andersson och andra i äldrevården diskrimineras under pandemin.

– Det där låter som en väldigt summarisk undersökning som inte kan ligga till grund för palliativ vård, säger han om 81-åringens situation.

Avböjer intervju

Företaget Familjeläkarna som ansvarar för sjukvården på Jan Anderssons boende, vill inte uttala sig om enskilda fall och avböjer en intervju. I ett uttalande skriver företaget att bedömningar kan göras genom att en sjuksköterska närvarar fysiskt samtidigt som en läkare är på distans. Familjeläkarna hänvisar till Socialstyrelsen nya riktlinjer där läkare uppmanas till fler bedömningar över telefon och att undvika besök. 

Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsens avdelning för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården, anser inte att äldre diskrimineras.

– Nej, det tycker jag inte. De här åtgärderna går ut på att minska besök på äldreboenden som inte är helt nödvändiga. Det är för att skydda de äldre så att så få som möjligt blir smittade.

Vad vill du säga till covidsjuka och deras anhöriga som tycker att de inte får den vård de har rätt till?

– Det är viktigt att begränsa antalet kontakter på ett äldreboende. När man gör det innebär det att rutinmässiga ronder kan ställas in eller ersättas av telefonbesök eller videobesök, säger han.

”Superkrafter”

Efter protester från sonen mot den palliativa vården sattes dropp in för Jan Andersson.

Sakta har han börjat må bättre.

Genom fönstret peppar Thomas Andersson sin pappa att fortsätta kämpa.

– Du verkar ha superkrafter inom dig som du plockar fram när de bäst behövs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet