Foto: TT

81 nya covid-19-relaterade dödsfall i Sverige

Publicerad

I dag rapporterades det in ytterligare 81 nya svenska dödsfall relaterade till sjukdomen covid-19. Totalt har nu 2 355 dött efter att ha smittats av det nya coronaviruset.

695 nya fall av covid-19 och 81 nya dödsfall relaterade till sjukdomen. Det är siffrorna som presenterades på Folkhälsomyndighetens, Socialstyrelsens samt Myndigheten för samhällsskydd- och beredskaps dagliga presskonferens.

Samtliga siffror gäller det senaste dygnet och som vanligt varnade statsepidemiolog Anders Tegnell för att det kan finnas en viss eftersläpning.

Coronapandemin

– På det hela taget är det fortsatt ett väldigt högt tryck på intensivvården i Sverige, sa han under presskonferensen.

Medan andelen nyinlagda på intensivvård i Stockholm börjar minska har kurvan börjat gå upp i andra regioner, exempelvis Västra Göralandsregionen.

”En viss avtrappning”

När det gäller andelen dödsfall kan man, enligt Anders Tegnell, börja tala om en avtrappning.

– Det är förstås hemskt med alla dessa personer i den här sjukdomen och vi ska absolut inte förminska dem till siffror men det är också viktigt att förstå hur utvecklingen ser ut. Och här ser det ut som att vi börjar få en viss avtrappning av antalet fall.

Även på äldreboendena ser det i viss data ut som att antalet fall börjar minska något.

– Vi hoppas att det håller i sig.

Berömde svenskarna

Samtidigt berömde Anders Tegnell svenskarna:

– Vi ska plana ut kurvan. Vi har hittills klarat av det i Sverige genom att verkligen följa de rekommendationer, råd och regler som finns i så stor utsträckning som möjligt. Och vi har hela tiden legat en bit under antal sjukhusplatser som vi har tillgängliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet