Arbetsförmedlingen: Läget är ansträngt

Publicerad

Sedan 1 mars har 109 000 nya arbetslösa skrivits in hos Arbetsförmedlingen. Nu vill myndigheten slippa en minskning av anslagen som är planerad till nästa år.

– Läget är ansträngt. Vi var i en situation med stora neddragningar förra året, vi sade upp en hel del personer och nu kommer coronapandemin på det, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar.

Sedan den 1 mars har Arbetsförmedlingen tagit emot fler än 109 000 nya arbetslösa. Samtidigt var förra året turbulent. Nästan 3 000 personer sades upp eller slutade själva, lokalkontor lades ner och myndigheten står mitt i en omorganisation.

Reformering skjuts fram

Nästa år planeras en minskning av anslagen till Arbetsförmedlingen med 700 miljoner kronor. Den minskningen var dock baserad på reformeringen av Arbetsförmedlingen, som nu är uppskjuten.

– Vi vill mildra den neddragningen. Reformeringen är ju framskjuten ett år, säger Maria Mindhammar.

– Jag har äskat 700 miljoner inför nästa år, inte i utökade medel utan i mindre neddragningar.

Nu kraftsamlar man för att hjälpa de nyinskrivna. Upp till 400 personer ska nyanställas.

Facket: ”Vi lappar och lagar”

Facket ST varnar för stor oro hos personalen, både kring hur arbetssituationen idag och hur det ska bli i framtiden.

– Man kämpar på och håller näsan ovanför vattenytan, men det är ett tufft läge, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST på Arbetsförmedlingen.

– Vi lappar och lagar väldigt mycket. Det är för få resurser vilket innebär att vi flyttar om personal från ett håll till ett annat, men det uppstår alltid hål. Vi har brist på personal.

Situationen riskerar också att de som redan är långt från arbetsmarknaden hamnar ännu längre bort. I mars hade mer än 150 000 personer varit inskrivna som arbetslösa över ett år.

Arbeten kan försvinna

– I den här situationen måste vi prioritera nyinskrivningar. Det är också svårt att få ut de arbetssökande på praktik och subventionerade anställningar, eftersom Sverige har i stort sett stängt, säger Maria Mindhammar.

– Nu kommer det ju in personer som ligger före i kön vad gäller erfarenhet och utbildning, på så sätt får de ju stryka på foten.

Maria Mindhammar menar att de som nu blir arbetslösa borde se över om de har rätt kompetens inför framtiden.

– Alla arbeten som fanns före corona kommer nog inte att finnas kvar framöver. Så det är ett ypperligt tillfälle att titta på sin egen situation och blicka framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.