Finansmarknadsminister Max Elger (S) presenterar flera satsningar på cybersäkerhetsområdet. Foto: Ali Lorestani/TT

Regeringen satsar 900 miljoner på stärkt cybersäkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kommer att lägga 900 miljoner kronor på en fastighet i Solna för det nationella cybersäkerhetscentret. Finansmarknadsminister Max Elger (S) presenterade satsningen på en pressträff under tisdagen.

– Det är uppenbart att digitaliseringen öppnar upp för en ny slags sårbarhet som vi måste hantera. Rysslands invasion av Ukraina för tre månader sedan har enligt Säpo inneburit en högre risk för angrepp. Ett välriktat angrepp på detta område skulle kunna slå ut stora delar av betalningssystemet, säger finansmarknadsminister Max Elger.

Han meddelar att regeringen beviljat 900 miljoner för att Fortifikationsverket ska köpa lokalen i Solna. På pressträffen under tisdagen medverkar även Therese Naess, chef för Nationellt cybersäkerhetscenter.

– I dag sitter vi i lokaler på MSB:s kontor. De lokalerna är ändamålsenliga för den verksamhet vi bedriver i dag men möjliggör inte för den utvecklingen som vi ser framför oss under de närmaste åren, säger Naess.

Bankers outsourcing ska ses över

Fastigheten i Solna ska bli bas för det nationella cybersäkerhetscentret som i nuläget är ett samarbete mellan Försvarsmakten, Försvarets radioanstalt (FRA), Säkerhetspolisen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) – där verksamheten hittills hållit till rent fysiskt. Hela centret är ”under uppbyggnad” och väntas vara klart tidigast 2023.

Satsningen är en del i ett större paket för att stärka upp den svenska cybersäkerheten inom flera områden.  MSB får uppdrag att stärka Cert-se, den nationella funktionen för att hantera och förebygga it-incidenter. Även Finansinspektionen omfattas av regeringens plan, myndigheten får ett uppdrag att utarbeta en handlingsplan att se över bankers outsourcing, när banker lägger ut delar av sina tjänster på entreprenad.

– Använder flera eller alla banker samma underleverantör i outsourcing så ökar risken att ett haveri får stora spridningseffekter, säger Max Elger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Storyblocks

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.