Ett nationellt center för cybersäkerhet ska inrättas i Sverige.Satsningen presenteras vid en pressträff under morgonen med bland andra försvarsminister Peter Hultqvist, inrikesminister Mikael Damberg, Försvarsmakten, MSB och FRA och Säpo. Foto: TT genrebild

Sverige får nytt center för cybersäkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har beslutet att inrätta ett nationellt center för cybersäkerhet. Flera myndigheter ska samverka för att ”bättre möta hot från cyberrymden”.

– I förlängningen handlar det om vårt fortsatta välstånd och vårt lands suveränitet, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Regeringen har gett Försvarsmakten, MSB och FRA och Säpo i uppdrag att inrätta centret, som ska erbjuda, utveckla och samordna stöd för offentlig och privat sektor. Centret ska också kunna stödja Regeringskansliet i strategiska frågor rörande cybersäkerhet.

– Det här har varit aktuellt länge. Sverige är ett av väldens mest digitaliserade länder men har hamnat lite på efterkälken när det gäller just cybersäkerhet, säger SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

Satsningen presenterades av inrikesminister Mikael Damberg (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) vid en digital pressträff på torsdagsförmiddagen.

– Vi tar cyberhoten på djupaste allvar, säger Peter Hultqvist.

– Det handlar om att optimera vår samlade kunskap för att bättre möta hot från cyberrymden.

Regeringen har redan avsatt pengar i budgeten för satsningen för flera år framöver. För 2021 handlar det om 50 miljoner kronor och 60 miljoner för 2022.

– Det här är uthålliga och permanenta satsningar, säger Mikael Damberg och fortsätter:

– Vi vet att en stor del av cyberhoten kan förbyggas och stoppas med rätt åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.