Sverige är utsatt för industriellt cyberspionage från Kina, enligt en ny rapport. Foto: TT

Ny rapport: Sverige måltavla för kinesiskt cyberspionage

Publicerad

Sverige är en attraktiv måltavla för kinesiskt cyberspionage. Cyberangrepp är ett effektivt sätt för Kina att tillägna sig teknologiska spetskunskaper inom exempelvis it, flyg- och robotteknik. Det framgår av en ny rapport från FOI, Totalförsvarets forskningsrapport.

Flera andra myndigheter, som Säpo och den militära underrättelsetjänsten Must, har nyligen i sina årsrapporter konstaterat att den kinesiska regimen bedriver industriellt cyberspionage i Sverige.

Även FRA antyder att statliga eller statsunderstödda hackergrupper i Kina bedriver cyberangrepp.

Cyberintrången ökar

Cyberspionage handlar om att använda datanätverk för att få tillgång till hemlig information. Enligt FOI-rapporten har kinesiska regeringsstödda cyberintrång mot Sverige sannolikt ökat de senaste åren.

– Det är en del av en större trend där Kina är en allt större global spelare som brer ut sig i världen. Men Kina är inte ensamt om att bedriva den här typen av spionage, säger Johan Englund, analytiker och forskare bakom rapporten.

Hackergrupper opererar

Ett exempel som har lyfts är den globala it-attacken Cloud Hopper, som avslöjades 2016, och där en kinesisk hackergrupp nämnts som skyldig. Hackarna lyckades få tillgång till stora molntjänster och hemlig och känslig information – bland annat i Sverige.

– Ingen stat erkänner att man ägnar sig åt detta men det är en mer enkel och mer kostnadseffektiv metod att skaffa sig stora volymer av data än den personbaserade inhämtningen, säger Johan Englund från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, till SVT Nyheter.

Teknologisk stormakt

Johan Englund beskriver cyberspionaget som en delkomponent för Kinas strategiska mål, att tillsammans med lagliga metoder som köp av företag och investeringar, bli en stormakt inom avancerad tillverkning och att i högre grad bli teknologiskt självförsörjande.

Sveriges öppna myndigheter och företag är attraktiva måltavlor för de kinesiska cyberoperationerna. Den svenska innovativa ekonomin med högteknologiska industrier bedöms vara av stort intresse. Det kan på sikt leda till att svensk konkurrenskraft utmanas, hävdas i rapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.