Särskilt en a-kassa är drabbad uppger Johan Ahlgren, kommunikationschef på Sveriges a-kassor. Foto: Pressbild

A-kassor stängs tillfälligt ned efter misstänkt cyberattack

Uppdaterad
Publicerad

En cybersäkerhetsrelaterad incident har upptäckts hos en enskild a-kassa och nu har alla a-kassors system tillfälligt stängts.

En utredning om vad som har skett pågår med hjälp av externa säkerhetsexperter.

Det var tidigare i veckan som incidenten upptäcktes och nu har Sveriges a-kassor, som är en service- och intresseorganisation för a-kassorna, valt att tillfälligt stänga ner alla system i förebyggande syfte. 

”Det innebär att medlemmar kan ha svårt att just nu över huvud taget nå sin a-kassa”, skriver Sveriges a-kassor i ett pressmeddelande.

– Vi har fått underrättelse om en cybersäkerhetsrelaterad incident som har drabbat a-kassornas system, särskilt en a-kassa är drabbad, säger Johan Ahlgren, kommunikationschef på Sveriges a-kassor.

Han vill inte gå in på vad för typ av cybersäkerhetsincident som har inträffat eller vilken a-kassa som drabbats.

– Vi utreder detta för att ta reda på vad som har hänt, vad som kan hända och för att minimera risken. Utredningen sker tillsammans med driftleverantörer, den berörda a-kassan och externa säkerhetsexperter, säger Johan Ahlgren.

Kommunals a-kassa drabbad

Kommunals a-kassa är drabbad och det går för närvarande inte att komma in på a-kassans hemsida eller kontakta dem via telefon.

– Vi vet att vi har haft någon form av intrång i vår IT-miljö, i dagsläget är det inga känsliga uppgifter som har läckt. Vi håller på att undersöka detta, säger Kommunals a-kassas kommunikationschef Yesinde Aluko.

Enligt henne drabbar detta a-kassans medlemmar genom att handläggare inte kan handlägga eller fatta beslut. Däremot påverkas inte utbetalningarna eftersom a-kassan sköter detta en gång i månaden.

– Medlemmar behöver inte oroa sig eftersom vi vet att inget känsligt har läckt ut. Vi jobbar hårt för att lösa det här problemen, säger hon.

Ingen prognos

Det finns i nuläget inte någon prognos för när systemen kan fungera igen.

Problemen tros bero på störningar hos it-företaget Softronic, skriver Dagens industri.  I ett pressmeddelande skriver företaget:

”På grund av en säkerhetsrelaterad incident har vi under natten, i förbyggande syfte, valt att stänga ner all nätverkstrafik till Softronics driftmiljöer. Detta innebär att flera av våra kunders system för närvarande är otillgängliga. Tillsammans med branschexperter arbetar vi för att minimera påverkan.

Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) kommenterar händelsen på Twitter.

”Sveriges a-kassor har nu aktiverat sin krisledning. En enskild a-kassa har blivit utsatt för en cyberattack. Det är såklart mycket allvarligt och vi kommer följa utvecklingen noga.”

Har du drabbats av cyberattacker? Tipsa oss: svtnyheter@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.