Adaktusson: ”En exposé i lögner”

Uppdaterad
Publicerad

KD:s utrikespolitiske talesperson Lars Adaktusson kräver att Kinas ambassadör utvisas från Sverige och kallar hans medverkan i ”30 minuter” för en exposé i lögner.

Men den före detta stats- och utrikesministern Carl Bildt (M) håller inte med om att en utvisning är lösningen.

– Det skulle drabba Sverige och våra intressen i Kina rätt påtagligt, säger han i Aktuellt.

”Allt är lögner och svartmålning”, det är budskapet från Kinas ambassadör Gui Congyou som intervjuas i SVT:s intervjuprogram ”30 minuter”. I programmet går ambassadören till hård attack mot kritiker och tillbakavisar bland annat landets förtryck av uigurer i Xinjiang.

Men hur ska Sverige hantera Kina? För att svara på den frågan möttes den före detta stats- och utrikesministern Carl Bildt (M) och Kristdemokraternas utrikespolitiska talesperson Lars Adaktusson för en debatt i Aktuellt.

”Har överträtt sina befogenheter”

Adaktusson kallar den kinesiska ambassadörens medverkan i programmet för ”en exposé i lögner” och KD är ett av de riksdagspartier som har krävt att ambassadören utvisas ur Sverige.

– Det handlar om en ambassadör som har överträtt sina befogenheter, han har agerat på så sätt på ett sätt som inte stämmer överens med hur en diplomat ska agera, säger Adaktusson.

Carl Bildt menar att en utvisning endast skulle leda till att Sveriges ambassadör i Peking sparkas ut.

– Det skulle drabba Sverige och våra intressen i Kina rätt påtagligt, säger han och fortsätter:

– Det här är snart världens största ekonomi. Vad som inträffar där är betydelsefullt för oss, vi måste ha kontakter och vi måste vara beredda till konfrontationer där det är nödvändigt och vi måste vara beredda till samarbete när det ligger i vårt intresse. 

Svår gränsdragning

Adaktusson menar att man måste se frågan i ett större perspektiv som handlar om Kinas intressen utanför det egna landets gränser. Han efterlyser en mer värderingsstyrd utrikespolitik.

– Ibland blir utrikespolitiken för mycket dominerad av realpolitik där man ser till effekterna och bortser från det som är moraliskt, säger han.

– Det är svårt att göra den gränsdragningen, utrikespolitiken spänner över rätt vida fält, svarar Bildt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.