Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kristdemokraternas Lars Adaktusson (KD) har kritiserats för hur han röstat gällande abortfrågor i EU-parlamentet. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund / TT

Adaktusson (KD) om abort-kritiken: ”Jag är inte ofelbar”

Uppdaterad
Publicerad
Lars Adaktusson (KD) har under sina fyra år som EU-parlamentariker 22 gånger röstat emot aborträtten, enligt DN:s tidigare granskning. I den följande debatten har skarp kritik riktats mot Adaktusson, som i dag för första gången svarade på kritiken.
– Jag är inte ofelbar. Däremot är jag trygg i min uppfattning vad det gäller frågan, säger han till SVT Nyheter.

Det var för en knapp vecka sedan som Dagens Nyheter publicerade sin granskning, som har som slutsats att Lars Adaktusson (KD) under sin tid i EU-parlamentet flera gånger röstat emot kvinnors aborträtt. Totalt har KD-parlamentarikern röstat nej i abortrelaterade omröstningar 22 gånger, enligt DN.

Adaktusson har sedan DN:s publicering inte svarat på frågor i media och inte deltagit i offentliga sammanhang. Men under tisdagen lät han sig intervjuas om saken.

– Jag har följt partilinjen i många år. Jag känner mig trygg i min uppfattning av abortfrågan där jag står bakom partiets linje. Jag känner mig också trygg i att stå upp för subsidariteten, säger Lars Adaktusson.

Med subsidiariteten menar han att EU inte ska lägga sig i alla frågor, något som han menar är en grundläggande utgångspunkt för Kristdemokraterna.

– Vår syn på den här typen av voteringar är att man ska värna medlemsländernas självständiga rätt att själva bestämma i sociala frågor. Jag röstade rätt efter bästa förmåga när det gäller att tillämpa subsidiaritetsprincipen, säger han.

Busch Thor: Han röstade fel

Reaktionerna på Adaktussons röstande har varit starka. Bland annat har Adaktussons egen partiledare Ebba Busch Thor kritiserat några av rösterna, och framhållit att Kristdemokraterna står bakom svensk aborträtt.

– Vi står bakom svensk aborträtt. Jag tycker att han har röstat fel i vissa lägen, men linjen är tydlig. Aborträtten ska inte lyftas på EU-nivå, sade Ebba Busch Thor till SVT Nyheter då.

Adaktussons agerande har skadat Busch Thors trovärdighet, har SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson skrivit i en analys. I medier, exempelvis kristna Dagen, kopplas abortdebatten samman med ett svagare resultat än vad många inom partiet hoppats på, utifrån opinionsundersökningar innan DN:s rapportering.

”Anledning till självkritik”

Adaktusson har inte framträtt i medier och ställde exempelvis in sin medverkan i SVT:s valvaka efter rapporteringen. Han har kommenterat saken på sin egen Facebook-sida, där han skriver att det förekommer åtminstone en direkt felaktighet i DN:s text.  Samtidigt skriver han att det ”självfallet” också finns anledning till självkritik.

”I retrospektiv är det lätt att tänka att jag exempelvis borde ha avstått istället för att rösta emot i något eller några fall. Men min intention har varit att stå upp för partiets politik, så som jag tolkat den i varje enskild situation”, skriver Adaktusson i inlägget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer