Karin Karlsbro (L), Tomas Tobé (M) och Heléne Fritzon (S), toppkandidater inför EU-valet. Foto: Henrik Montgomery/Christine Olsson/Naina Helén Jåma/TT

EU-kandidaterna rasar mot Adaktusson: ”En krigsförklaring mot kvinnors rättigheter”

Uppdaterad
Publicerad
Efter uppgifterna om att Lars Adaktusson vid 22 tillfällen röstat emot aborträtten kritiserar nu flera svenska EU-kandidater KD-toppens agerande.
– KD måste svara på om man står upp för aborträtten, och då kan man bara dra slutsatsen att han måste avgå, säger Socialdemokraternas Heléne Fritzon till SVT Nyheter.

I går publicerade Dagens Nyheter en kartläggning som visar hur Kristdemokraternas utrikespolitiske talesperson Lars Adaktusson röstade emot abort 22 gånger under åren som han satt i Europaparlamentet.

Adaktussons agerande får nu skarp kritik från flera håll.

Socialdemokraternas toppkandidat inför EU-valet Heléne Fritzon säger att det inte rör sig om ”vem som helst”, och att hon blir ”illamående” över att Lars Adaktusson i förlängningen skulle vara tilltänkt utrikesminister i en regering ledd av KD.

– Det här måste få konsekvenser, säger hon.

”Handlar om kvinnors frihet”

Liberalernas Karin Karlsbro, även hon toppkandidat inför EU-valet, kallar det hela för ”stenåldersmässigt”.

– Det handlar om kvinnors frihet och rättighet att själva bestämma över sina egna kroppar. Det måste försvaras, säger hon.

Men är det inte ur det perspektivet positivt att Sara Skyttedal säger att hon skulle röstat annorlunda?

– KD får försvara sig bäst de vill, men uppenbarligen kan man företräda partiet på höga positioner och ha den här synen på abort, säger Karlsbro.

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor och Sara Skyttedal har båda gått ut i sociala medier och förklarat att abortfrågan inte bör lyftas på EU-nivå, eftersom man då måste kompromissa med andra länder i frågan, till exempel Malta där abortlagstiftningen är hård. Skyttedal har sagt att hon inte hade röstat som Adaktusson.

Heléne Fritzon säger att det är respektfullt att KD:s toppkandidat står upp för aborträtten, men att det inte blir trovärdigt när Adaktusson röstat som han gjort.

”Det där resonemanget håller inte”

Moderaternas toppkandidat Tomas Tobé är även han kritisk mot hur Adaktusson röstat. Han betonar att Moderaterna ”står upp för aborträtten” i Sverige och i EU, och han tycker inte att Kristdemokraternas förklaringar håller.

– De här omröstningarna har handlat om att vi ska stå upp för aborträtten när det gäller biståndspolitik och utrikespolitik. Det har inte handlat om svensk abortlagstiftning, där upplever jag att samtliga partier är överens, säger han.

Liberalernas partiledare Jan Björklund har gått ut och krävt att Busch Thor ska ta avstånd från hur Adaktusson har röstat.

SVT Nyheter har sökt Lars Adaktusson via KD:s presstjänst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer