– Det är bara Lars Adaktusson som har röstat frekvent nej på det här sättet, säger SVT:s politikreporter Love Benigh. Foto: SVT Nyheter/ Fredrik Persson/TT

Lars Adaktusson (KD) röstade emot aborträtt 22 gånger

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas utrikespolitiska talesperson Lars Adaktusson har röstat emot abort 22 gånger i Europaparlamentet. Det visar en granskning som Dagens Nyheter gjort.

Lars Adaktusson satt i Europaparlamentet mellan 2014 och 2018. Under den tiden röstade han flera gånger emot kvinnors aborträtt, både i Europa och globalt, visar granskningen som Dagens Nyheter gjort.

Vid de 28 tillfällen då EU-parlamentarikerna tyckt till om aborträtten, har Adaktusson röstat nej 22 gånger, ja fyra gånger och lagt ner sin röst två gånger, uppger DN. Vid samma omröstningar har Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ röstat ja.

Sverigedemokraterna har röstat för aborträtten tolv gånger och emot en gång. I 16 fall har partiets ledamöter lagt ner sina röster.

Adaktusson: ”Finns självfallet anledning till självkritik”

Adaktusson svarar i ett mejl till Dagens Nyheter att han röstat som han gjort för att minska EU:s inflytande över andra länders sociala frågor.

”Det kan tyckas märkligt att man som parlamentariker röstar mot förslag som kan vara både viktiga och rätt i sak. Men det händer emellanåt och det är väsentligt för att motverka de krafter som konsekvent arbetar för att EU ska växa och lägga under sig mer makt”, skriver han till tidningen.

Han skriver även sent på tisdagskvällen på sin Facebook:

“När detta är sagt finns det självfallet också anledning till självkritik. I retrospektiv är det lätt att tänka att jag exempelvis borde ha avstått istället för att rösta emot i något eller några fall. Men min intention har varit att stå upp för partiets politik, så som jag tolkat den i varje enskild situation.”

Ebba Busch Thor reagerar

I ett klipp på Instagram har Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor gått ut med ett klipp där hon klargör partiets linje vad gäller abortlagstiftning.

“Kristdemokraterna står bakom svensk aborträtt och det har vi gjort i flera decennier”, skriver hon.

Även Miljöpartiets EU-toppkandidat Alice Bah Kuhnke har tagit till sociala medier för att uttrycka sin åsikt.

“KD bedriver ett strategiskt, systematiskt och välriktat arbete mot kvinnor rätt att besluta över sina egna kroppar, i Sverige och EU”, skriver hon på Instagram.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.