FN:s talesperson Ravina Shamdasani kritiserar USA:s skärpta abortlagar. Foto: ReutersVisa alla (2)
Visa alla (2)

FN varnar USA för de skärpta abortlagarna

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen röstade den amerikanska delstaten Alabama igenom ett omdiskuterat totalförbud mot abort. Nu går FN ut och varnar landet för att frånta kvinnor rätten till säkra aborter kan leda till fler osäkra och i värsta fall livshotande aborter.

Alabama är inte den enda delstaten som skärpt sin abortlagstiftning den senaste tiden.

Åtta amerikanska delstater har inom en kort period drivit igenom nya lagar som helt kriminaliserar, eller kraftigt sänker lägstanivån för, aborter. Men ingen av lagändringarna har varit så hård som den i Alabama, där ingreppet förbjuds även vid våldtäkt och incest.

FN: ”Vi är oroade”

Nu går FN ut och varnar för vad abortbegränsningarna kan leda till.

-Vi är oroade över det faktum att flera delstater i USA har röstat igenom lagar som kraftigt begränsar tillgången till säkra aborter för kvinnor, och som till och med kriminaliserar kvinnorna själva och de som utför aborterna, säger Ravina Shamdasani, FN:s talesperson i frågor som rör mänskliga rättigheter.

Riskerar leda till fler osäkra aborter

Lagarna diskriminerar fattiga kvinnor, och forskning visar att de sannolikt inte leder till färre aborter, utan fler osäkra aborter, poängterar Shamdasani.

De nya lagarna väntas ogiltigförklaras eftersom de strider mot ett prejudikat från högsta domstolen, som 1973 slog fast att kvinnor har rätt till abort i USA fram till 24:e graviditetsveckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer