Donald Trump. Foto: Tom Brenner/TT

Trump inte emot abort vid våldtäkt – går emot Alabamalagen

Publicerad

USA:s president Donald Trump har varit öppen med sin hållning mot abort. Men delstaten Alabamas lag – som inte ens tillåter abort i fall av våldtäkt eller incest – tycks gå längre än presidentens uppfattning.
”Som de flesta vet, och för dem som vill veta, är jag starkt Pro-Life, med de tre undantagen – våldtäkt, incest och skydd av moderns liv – samma ställning som Ronald Reagan tog” skriver Donald Trump på sitt twitterkonto.

Lagen i Alabama, den mest restriktiva i landet vad gäller aborträtten, röstades igenom under förra veckan. Nu väntas en prövning i domstol för att se om den strider mot de konstitutionella rättigheterna.

Donald Trump hänvisar inte direkt till Alabama i sina tweets, men är tydlig med att han inte stödjer en så restriktiv hållning. Samtidigt nämner han de ”framsteg”  som gjorts de senaste två åren för att begränsa aborträtten och öka de ofödda barnens rätt till liv. Han  framhåller bland annat utnämningen av 105 nya federala domare och två i Högsta domstolen.

Trumps inlägg. Foto: skärmdump twitter

Stor fråga i omvalskampanjen

Aborträtten kommer bli en stor fråga i Trumps omvalskampanj, enligt honom själv, och han uppmanar de som delar hans åsikter till sammanhållning för att inte förlora den mark som de vunnit inom området.

”Vi måste hålla ihop och vinna för livet 2020” skriver Trump på sitt Twitterkonto.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer