Skådespelerskan Busy Philipps startade hashtaggen youknowme. Foto: Jordan Strauss/TT

Efter lagändringen: Tusentals aborterfarenheter delas på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals kvinnor delar med sig av sina abortupplevelser under #youknowme. Hashtaggen dök upp och användes friskt i sociala medier efter den omtalade genomröstningen av USA:s hårdaste abortlag i Alabama under onsdagen. Allt startade med att skådespelerskan Busy Philipps delat med sig av sin berättelse under ett tv-program.

Efter att Alabama under onsdagen röstade igenom den striktaste abortlagstiftningen i USA, bestämde sig skådespelerskan Busy Philipps, känd från bland annat ”Dawsons creek och ”Nollor och nördar”, för att göra något.

Bara en vecka tidigare hade hon berättat om en abort hon själv gjorde vid 15-års ålder i sitt eget tv-program ”Busy tonight”. Hon refererade till statistisk om att en av fyra kvinnor i USA under 45 år har gjort en abort.

– Den statistiken förvånar folk ibland, och kanske sitter ni där och tänker: ”Jag känner ingen kvinna som skulle göra en abort.” Nåväl, ni känner (till) mig, sa hon under programmet.

Tusentals delat med sig

Det var startskottet för #youknowme – en uppmaning till kvinnor att berätta om sin egen abortupplevelse.  I skrivande stund har tusentals kvinnor delat med sig av sina berättelser.

Berättelserna handlar om alltifrån kvinnor som blev gravida trots att de använde p-piller och kvinnor som blev gravida efter våldtäkt, till kvinnor vars upplevelse var att de blev tvingade till att göra abort.

Även flera kända personer har engagerat sig.

Artisten Lady Gaga skrev på onsdagen ett twitterinlägg där hon kallar abortlagen för skandalös och en travesti.

”Kvinnors och flickors rättigheter är mänskliga rättigheter” skriver Lena Headey, känd från Game of Thrones – i ett inlägg som hundratusentals personer har kommenterat, lajkat eller delat vidare.

Två kända skådespelare har berättat om sina aborter. Milla Jovovich, bland annat känd från filmen Det femte elementet, genomgick en akut abort för två år sedan, skriver hon i ett inlägg på Instagram. Hon beskriver det som en fruktansvärd upplevelse, som hon fortfarande drömmer mardrömmar om. Jovovich skriver att utöver en aborts känslomässiga påfrestningar, riskerar den nya lagen att leda till farliga och osäkra aborter.

Jameela Jamil från tv-serien The Good place berättar också om sin egen abort. Hon beskrev den som det bästa beslut hon någonsin fattat – både för hennes skull och barnet hon ”varken ville ha eller var redo för emotionellt, psykologiskt och ekonomiskt”.

Rätt tidpunkt efter lagändringen

Att berättelsen ledde till en hashtagg, var tack vare en uppmaning från skådespelarkollegan Tina Fey (känd från bland annat 30 rock), uppger Busy Philipps för New York Times. Busy Philipps gjorde dock inte slag av saken förrän efter den nya abortlagen röstats igenom. Hon berättade om idén med hashtaggen för några vänner.

– De sa direkt: ”Gör det nu. Det är rätt tidpunkt”, säger hon till New York Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.